Volledig scherm
© ANP XTRA

Grootschalige controle op ondermijning in Dongen

DONGEN - In Dongen hebben medewerkers van de politie en de gemeente deze week grootschalig gecontroleerd op ondermijnende activiteiten. Daarbij werd onder meer een ghb-lab aangetroffen.  

Bij de ondermijningsactie waren ook medewerkers van Enexis en wooncorporatie Casade betrokken. Het team voerde in wisselende samenstelling op diverse adressen controles uit. De aandacht ging vooral uit naar onder andere drugshandel en -productie en spookbewoning. De gemeente spreekt van een veiligheidsactie met als doel ‘te zorgen voor een veilig woon- en werkklimaat voor inwoners, ondernemers en bezoekers van Dongen.’

Op dinsdagmorgen vonden er diverse controles plaats bij bedrijven. Aanleiding daarvoor waren meldingen van mogelijke fraude en andere overtredingen. Op één adres was sprake van een slecht woon- en leefklimaat; de woning voldeed niet aan de normen uit het Bouwbesluit. Gas en elektra werden wegens een grote betalingsachterstand afgesloten. 

Steekproeven

Er werden ook bedrijven opgespoord die nog niet bekend waren, maar wel een melding van de bedrijfsactiviteiten hadden moeten doen. Zo is geconstateerd dat een bedrijf het Digitaal Opkopers Register (DOR) niet bijhoudt. Opkopers van tweedehands spullen zijn verplicht om dit register in te vullen. Politie en gemeente houden regelmatig steekproeven om te voorkomen dat er handel in gestolen goederen ontstaat. 

In een woning op een andere locatie werden het ghb-lab en een hoeveelheid drugs aangetroffen. De drugs zijn in beslag genomen en de gemeente is van plan de woning te sluiten. De huurovereenkomst wordt ontbonden. Op weer een andere locatie werd met energie gefraudeerd. 

Op een paar andere plekken troffen de handhavens bewoners aan die dringend verlegen zaten om zorg. Voor hen is passende hulp ingeschakeld.