Groot drugslab gevonden midden in woonwijk Rijen: ‘levensgevaarlijk’ zegt politie, huurder opgepakt

Update + Video'sRIJEN - In Rijen is dinsdag midden in een woonwijk een groot drugslab aangetroffen. De politie spreekt van een levensgevaarlijke situatie voor de buurt. In het lab werden chemicaliën omgezet naar amfetamine. De huurder van het pand probeerde nog te vluchten, maar werd later opgepakt.

Het drugslab is ondergebracht in enkele gebouwtjes op een groot terrein van een garagebedrijf aan de Vincent van Goghstraat, waar op twee plekken nog aan auto's werd gesleuteld.  Medewerkers van politie, Enexis en de gemeente stuitten op het lab tijdens een bestuurlijke controle. ,,In een van de achterste gebouwen staat een enorme ketel waar zeker al amfetamine gemaakt is‘’, zegt politiewoordvoerder Dik Advocaat. Ook staat hier een pallet met grondstoffen en de bekende grote blauwe vaten. Elders op het terrein staat een zeecontainer vol met chemicaliën en apparatuur die benodigd is voor de omzetting van de chemicaliën naar amfetamine. 

Omgeving afgezet

Volgens de politie gaat het om een flinke vangst. ,,Zowel het terrein als de vangst is groot”, vertelt de woordvoerder als hij de pers langs het lab leidt. De directe omgeving is afgezet. Specialisten van Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) ontmantelen het lab in de loop van de middag. 

De eigenaar van het complex, waar diverse oude auto's en enkele carnavalswagens staan, meldt zich ook. Hij reageert verbaasd op de ontdekking.  Enkele omwonenden zijn minder verrast. Een buurmeisje zegt dat ze op en rond het terrein 's avonds laat vaak mensen zag. ,,Ik vertrouwde het niet. Als ik langs fietste reed ik altijd zo hard mogelijk door.‘’ 

Een andere straatbewoner is ook niet zo verbaasd. Hij weet van niks. ,,Ik bemoei me met niemand hier en ik hoop dat ze mij met rust laten.‘’ Weer een andere buurvrouw vertelt dat ze die middag een buurman naar het terrein zag lopen. ,,Hij keerde meteen om toen hij zag dat er politie was. Later is hij alsnog opgepakt‘’, vertelt ze. 

Volledig scherm
Drugslab in een woonwijk in Rijen aangetroffen. © MaRicMedia/Tom van der Put
Volledig scherm
Drugslab in Rijen gevonden © Tom van der Put MaRicMedia