Gemeenten kappen of snoeien bijna altijd buiten het broedseizoen dat van 15 maart tot en met 15 juli duurt. GroenLinks in Oosterhout vindt dat de gemeente per direct alle geplande werkzaamheden moet stoppen.
Volledig scherm
Gemeenten kappen of snoeien bijna altijd buiten het broedseizoen dat van 15 maart tot en met 15 juli duurt. GroenLinks in Oosterhout vindt dat de gemeente per direct alle geplande werkzaamheden moet stoppen. © Rianne den Balvert

GroenLinks wil per direct kap- en snoeiverbod in Oosterhout

OOSTERHOUT - GroenLinks in Oosterhout vindt dat de gemeente zelf en via onderaannemers moet stoppen met alle snoei- en kapwerkzaamheden in het broedseizoen. De fractie zegt daarover diverse keren te zijn benaderd en wijst erop dat veel gemeenten zich houden aan een gedragscode die dit werk tot 15 juli stillegt.  

Dat schrijft de fractie van Groenlinks in vragen aan het college van B en W van Oosterhout. Fractievoorzitter Jan Boers schrijft dat de partij er door inwoners op is gewezen ‘dat de gemeente Oosterhout kapt en snoeit in het broedseizoen, zoals bijvoorbeeld langs de volle lengte van de Effentweg en in het park Brakenstein’. Vanwege de dichte begroeiing is niet vast te stellen dat er geen broedende vogels aanwezig waren. Hij meent dat die er zeker zullen zijn geweest.  

Natuurbescherming

De fractie wijst er op dat snoeien of kappen tijdens het broedseizoen in strijd is met de Wet natuurbescherming. Die stelt dat het verboden is om vogels te vangen, te doden of te verstoren, maar ook hun nesten en eieren te beschadigen. De uitzondering dat het wel mag als vooraf is vastgesteld dat er geen nesten of broedende vogels aanwezig waren geldt niet, aldus Boers. Want dat was niet te zien. Hij verwijst naar de richtlijn die veel gemeenten en landschapsbeheerders aanhouden, namelijk niet kappen of snoeien tussen 15 maart en 15 juli.  

GroenLinks wil weten of de gemeente zich aan voorzorgsmaatregelen houdt, genoemde richtlijn wil hanteren en alle kap- en snoeiwerk tot 15 juli stillegt.