Groen licht voor zonnepark in Dorst
DORST - De bouw van een zonnepark in Dorst door ontwikkelaar Groendus is een stap dichterbij gekomen. De ingekomen inspraakreacties geven voor het Oosterhoutse gemeentebestuur geen aanleiding om aanpassingen in het plan te eisen.
Een belangrijke zorg onder de inwoners van Dorst is dat het zonnepark mogelijk het uitzicht verziekt voor de mensen die in de omgeving wonen. Maar volgens wethouder Marcel Willemsen is die zorg onterecht. ,,Wij vragen Groendus de zorgen mee te nemen in hun vergunningaanvraag om er zo voor te zorgen dat het park uit het zicht ligt en veel ruimte biedt voor de natuur”, zegt hij.
Inspraakreacties
In februari lag het principeverzoek van Groendus voor de bouw van een zonnepark aan de Akkerweg in Dorst ter inzage. Er kwamen 28 inspraakreacties op, waarvan een kwart positieve reacties van inwoners die willen deelnemen in het project.
Veel van de inspraakreacties gingen over het zonnepark op de Bavelse Berg van de gemeente Breda. Daarbij liggen de zonnepanelen nu nog vol in het zicht. Het zonnepark aan de Akkerweg in Dorst komt op het maaiveld te liggen. Er wordt een groene rand van beplanting en bomen aangelegd. Hierdoor zal het zonnepark volgens het college van burgemeester en wethouders aan het zicht onttrokken worden.
Biodiversiteit
Het zonnepark biedt volgens het college meer ruimte voor natuurontwikkeling en biodiversiteit dan de huidige intensieve landbouw. Met struiken, bomen en kruidenrijk gras met bloemen onder de licht doorlatende panelen zouden insecten en kleine zoogdieren meer kansen en ruimte hebben om te leven.
Het zonnepark aan de Akkerweg kan 4000 huishoudens van groene stroom voorzien. De bouw kan pas beginnen als de gehele procedure is doorlopen en de gemeenteraad definitief akkoord geeft.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bewoners Bavelse Berg zijn het beu: ‘Het is een tsunami van glas’
-
PREMIUMachtergrond
Windmolens van 235 meter en tienduizenden zonnepanelen: een oplossing hier is een probleem bij de buren
OOSTERHOUT/BREDA - Goed bedoeld hoor die ambitieuze klimaatdoelen, maar de praktijk is heel wat weerbarstiger dan de tekentafel. De perikelen rond het Energiepark A59 bij Oosterhout bewijzen dat. Wat een oplossing is in de ene gemeente, is een probleem in de andere. Al gauw worden er piketpaaltjes geslagen en klinkt er een vastberaden njet. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
PREMIUM
Richard wandelt 400 kilometer van Praxis naar Praxis voor het goede doel: ‘Kijk wat ik nu al heb bereikt’
RIJEN – Van Praxis Groningen naar Praxis Maastricht lopen? Zijn vrouw verklaarde hem voor gek, maar Richard van Roozendaal gaat het echt doen. Met zijn overleden buurjongen Jayden in gedachten wandelt hij in totaal 400 kilometer, voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) én om anderen te inspireren.Rijen -
PREMIUM
Oei, we moeten van het gas af! Maar hoe dan?
Hoe koken en stoken we als we straks van het gas af moeten? Dat vraagstuk ligt nu op tafel bij de zestien West-Brabantse gemeenten.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Buurgemeentes twisten over windmolens: ‘Er is hier geen steun voor dit snode plan’
OOSTERHOUT - Windmolens in de Oranjepolder. Oosterhout wil ze voorlopig wel, Geertruidenberg absoluut niet. Hoe nu verder?