Groen licht voor centrumplan Gilze

Berry van der Heijden

Gilze en Rijen 

Het is een mijlpaal voor Gilze.De gemeenteraad van Gilze en Rijen stemde maandagavond na veel vijven en zessen na anderhalve maand vertraging in met het bestemmingsplan Centrumplan Gilze. 

,,Een mijlpaal'', vond burgemeester Jan Boelhouwer, want dat mag je een investering van 9,5 miljoen euro wel noemen. Daarvoor krijgt het dorp een nieuw hart dat bestaat uit een in Gilze verplaatste supermarkt met dagwinkels, kleinschalige horeca en maatschappelijke voorzieningen rond een plein met maximaal 81 woningen. Dat alles komt te liggen tussen Nieuwstraat en Lange Wagenstraat. 

Eerder tekenden diverse belanghebbenden bezwaar aan. Omwonenden willen geen grond kwijt of daar zelf op kunnen bouwen, de supermarkt en de Ahoed willen niet verhuizen en de Heemkundekring vreesde verlies van een stuk tuin en aantasting van zicht op het oude raadhuis doordat een nieuw gebouw er te dicht tegen aan zou komen te staan. In drie vergaderingen lijken de grootste bezwaren getackeld. 

Welke bezwaren blijven, zal wel blijken als het bestemmingsplan ter inzage wordt gelegd.  De raad was in grote lijnen blij met het resultaat. VVD'er David Vermorken plaagde 'wel' een blind vertrouwen te hebben in Kern'75 wethouder Willem Starreveld, 'die anderhalve maand geleden al had aangegeven een flexibel plan op te stellen'. Die politieke schouderklop van de oppositie ontving Starreveld met genoegen. Natuurlijk was het een sneer naar Kern'75, die de eigen wethouder in de begrotingsraad met een motie en amendement had gedreigd. Walter de Vet van Kern'75 zei dat het niet om vertrouwen maar om goede afspraken ging. ,,Er is nog een lange weg  te gaan. Als het plan is goedgekeurd kunnen we een mooie start maken.'' Starreveld denkt na goedkeuring van het plan enkele ontwikkelaars eventueel via onteigening te kunnen dwingen grond in het gebied tegen een 'redelijke' prijs te verkopen. In een door alle fracties gesteunde motie werden afspraken nog eens benoemd. De raadsvoorstellen werden aangenomen. Wethouder Starreveld gaat ervan uit dat in 2018 gestart kan worden met de bouw.  

  1. Knallende opening Sensation Waailand in Made
    Play

    Knallende opening Sensation Waailand in Made

    MADE - Het kleurt wit van de feestgangers in de grote feesttent op het Madese weiland. Met de dresscode white winter is de twaalfde editie van Sensation Waailand met het thema ‘Winter Wonderland’ vanavond van start gegaan. Van landelijke beroemdheden tot lokale talenten. Van feestmuziek tot bonkende hardstyle. Het waait allemaal voorbij vanavond. Wie er optreden, blijft tot het laatste moment een verrassing. “Dat doen we bewust, het gaat echt om de beleving”, zegt organisator Koen Grootscholten. En dat weten de feestgangers ook, want de 6000 kaarten waren binnen een kwartier uitverkocht.