Grasveldje zorgt voor meer licht in Stadstuin De Schelp

videoOOSTERHOUT - ,,Laten we even helemaal niets zeggen, maar luistert u eens wat u hoort”, fluistert burgemeester Mark Buijs zachtjes in de microfoon. Slechts het gekwetter van vogels is hoorbaar in hartje Oosterhout. De stadsgeluiden zijn ver weg. Stadstuin De Schelp opende zondag voor het 24e zomerseizoen zijn deuren met een optreden van de band Overzee en de opening van de beeldenexpositie van kunstenaar Nick Vermeulen (59).

Een zonovergoten grasveldje vlak voor het podium: dát is nieuw. Twee jaar geleden delfde de statige beuk in de stadstuin het onderspit in zijn strijd tegen de weergoden. De boom diende al die tijd als paraplu in tijden van regen, en gaf schaduw tijdens warme dagen. 

Grasveld

Vorig jaar lagen er houtsnippers bovenop de verdorde ondergrond, nu is er een vers grasveld aangelegd. ,,Er staan nu expres ook wat minder stoelen op het veld, om dat gras nog meer tot uiting te laten komen", glimlacht De Schelp-voorzitter Annemieke de Jong. Twee jonge meisjes spelen samen op het gras; een tafereeltje dat voorheen nauwelijks voorkwam. ,,Zo'n grasveldje krijgt gelijk meerdere functies, leuk om te zien", glundert De Jong. 

De beukenhaag rondom het veldje lijkt nog wat meer tijd nodig te hebben om tot echt leven te komen, maar de kleinere beuk komt nu juist nog meer tot wasdom. Ook de gewassen rondom het schelppodium komen meer tot leven nu de enorme beuk verdwenen is; de tuin heeft een heel nieuwe uitstraling gekregen.

Kunstgras

,,Het is zo heel mooi opgelost", vindt bezoeker van het eerste uur Theo Michielsen. ,,Er is van alles gebeurd en geprobeerd hier, tot overwegingen aan kunstgras aan toe. Die beuk komt nu eenmaal niet meer terug, we moeten door.”

Quote

Je moest bij wijze van spreken een zaklamp aan doen om je bier terug te vinden.

Theo Michielsen, bezoeker

Michielsen vindt vooral de intrede van licht een welkome extra. ,,Je moest bij wijze van spreken een zaklamp aan doen om je bier terug te vinden. De sfeer is opener, nu zie je dat er achterin ook bomen staan; de tuin is overzichtelijker geworden.”

Variatie

Hij deed hier elf jaar de programmering. ,,Ik heb het programma van dit jaar bekeken. Er zit veel variatie in, dat is leuk. Ik heb het idee dat er rekening wordt gehouden met wat jonger publiek en dat is alleen maar toe te juichen. En het is leuk dat er ditmaal slechts één kunstenaar die de expositie verzorgt, in plaats van een hele groep. Interessant om een inkijkje te krijgen in een persoon.”

Stadstuin De Schelp is tot halverwege september ieder weekend geopend. Zondag 26 mei staat het Symfonisch RuimteOrkest geprogrammeerd.

Volledig scherm
Breda Pix4Profs/René Schotanus. Burgemeester Mark Buijs houdt een korte toespraak om ivm de opening van stadstuin De Schelp met kunsttentoonstelling. © Pix4Profs/René Schotanus