Volledig scherm
De bouw van de acht Nul Op de Meter woningen aan de Maalderijstraat in Oosteind is begonnen. © Rob Musters

Golf van energieneutrale woningen op komst

OOSTEIND - De start van de bouw, donderdag, van acht zogeheten Nul Op de Meter-woningen (NOM) door Thuisvester in Oosteind markeert het begin van een duurzaamheidsgolf die de komende jaren heel Oosterhout gaat overspoelen. 

Volledig scherm
Toekomstige buren maken een praatje met een lokale journalist in de Maalderijstraat in Oosteind waar de Nul Op de Meter woningen gebouwd worden. © Rob Musters

Een NOM-woning is CO2-neutraal en wekt bij een gemiddeld verbruik evenveel energie op als dat er gebruikt wordt. Bewoners krijgen dus geen energierekening meer. Iedere nieuwbouwwoning in Oosterhout die vanaf nu wordt ingepland, zal volgens dit principe gebouwd worden. 

Honderden woningen

Thuisvesterdirecteur Johan Westra: ,,Het gaat de komende jaren om honderden woningen in heel ons werkgebied. Let wel, de nieuwe woningen die nu al in de lopende planning zitten, horen daar nog niet bij. Het gaat om nieuwbouw die vanaf nu ingepland wordt." Deze nieuwe manier van bouwen, ziet Westra als 'een mooi moment'. ,,We hebben hier jarenlang naar toe gewerkt. Als dan daadwerkelijk de bouw begint, dan geeft ons dat een goed gevoel."  

Sociale woningbouw 

Wethouder Marcel Willemsen (Wonen) is blij dat Oosteind er weer sociale woningbouw bij krijgt. Willemsen: ,,Dat is goed voor Oosteind. Dit is het eerste project met Nul Op de Meter in Oosterhout. Daarnaast worden er in Oosterhout zeer energiezuinige woningen gebouwd en wordt de oude woningvoorraad, zo'n, 7.500 woningen, naar energieklasse B gebracht. En sommigen zitten nu nog op G." 

Jacuzzi

Quote

Als je er goed mee omgaat, levert het geld op. Maar ja als je een enorme jacuzzi in de tuin zet, red je het niet.

Directeur Thuisvester Johan Westra

Bij de NOM-woningen krijgen de meeste huizen vloer-, gevel- en dakisolatie, een warmtepomp en indien nodig ook nog zonnepanelen. Wie een beetje op zijn verbruik let, kan geld verdienen. Westra: ,,In de zomer lever je overtollige energie aan het net en in de winter onttrek je energie. Als je daar goed mee omgaat, levert dat geld op. Maar ja als je een enorme jacuzzi in de tuin zet, red je dat niet." 

Vrienden

Een van de nieuwe bewoners van een van de vier koophuizen aan de Maalderijstraat vindt het een goede zaak dat de woningen energieneutraal zijn, maar het is niet de hoofdreden om het huis te kopen. Berry Loonen (25): ,,Ik wilde gewoon graag in Oosteind wonen. Ik ken hier veel mensen en heb mijn vrienden hier. Verder zit je hier lekker dicht bij de snelweg. Dat is handig vanwege mijn werk. Dat de woning energieneutraal is, is mooi meegenomen." 

Het bouwproject in Oosteind bestaat uit vier koop- en vier huurwoningen. De bouw van de volgende NOM-woningen begint volgende week op 7 september aan de Julianalaan in Raamsdonksveer. De start van de bouw in Oosteind werd gisteren gevierd met champagne en toespraken in het Oostquartier.

Volledig scherm
Toespraken in Maalderijstraat Oosteind bij de bouw van de Nul Op de Meter woningen. Thuisvesterdirecteur Johan Westra spreekt wethouder Marcel Willemsen, toekomstige bewoners en andere betrokkenen toe. © Rob Musters
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement