Volledig scherm
© Erik van 't Hullenaar

'Goedkoop met de bus door Brabant tijdens carnaval'

In heel Brabant een passe-partout voor de bus tijdens carnaval. 'Veiliger en goede reclame voor de bus'. Dat voorstel heeft de fractie van GroenLinks gedaan bij de behandeling van de begroting van Provinciale Staten van Noord-Brabant. 

Carnaval

Statenlid Sjo Smeets (GroenLinks) uit Oosterhout diende het amendement in. Smeets: ,,Ik zat in de bus en probeerde manieren te bedenken om meer mensen naar het busvervoer te trekken. Hoe meer mensen met de bus gaan, hoe minder auto's op de weg. Het was rond de elfde van de elfde dus moest ik aan carnaval denken. 'Waarom geen goedkoop passe-partout met carnaval?', dacht ik.  Dat is goede reclame voor de bus en het is ook veiliger om tijdens carnaval de bus te pakken. Die gedachte heb ik uitgewerkt in een amendement."

Quote

Waarom geen goedkoop pas­se-par­tout voor de bus met carnaval?", dacht ik.

Sjo Smeets, statenlid GroenLinks

3.33 euro

Het voorstel is nu om tijdens carnaval een passe-partout van 3.33 euro in te stellen. Voor heel Brabant. Smeets: ,,Het is een pilot voor de verbetering van de marketing en betaalbaarheid van het openbaar vervoer tijdens het Carnaval 2018 en dit moet  bekostigd worden uit de Begroting voor 2018." 

Arriva geeft jaarlijks al een passe-partout uit tijdens carnaval. Voor tien euro kun je vijf dagen lang onbeperkt bussen. Smeets is daarvan op de hoogte. ,,Het gaat erom dat er goede PR voor de bussen wordt opgezet. En 3.33 euro is een stuk goedkoper dan een tientje. Verder heb ik gezien dat in sommige Brabantse gemeenten nog aanvullende maatregelen worden getroffen. Bijvoorbeeld met een plaatselijke consumptiebon mag je de bus gebruiken."

Tarieven

Tijdens een test met gratis busvervoer in 2007 in Tilburg leidde dat tot een verdubbeling van het aantal reizigers tijdens die periode. De Gedeputeerde zegde toe om in de geest van het amendement de mogelijkheden voor een BRAVO Passe-Partout met gereduceerde tarieven tijdens het Carnaval te onderzoeken. 

Volledig scherm
Statenlid Sjo Smeets (GroenLinks) © Sjo Smeets
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement