Volledig scherm

Giro 555? Wat is dat?

OOSTERHOUT - Een rommelmarkt organiseren voor Haïti stelt niets voor, weet Marjo Schoonheim uit Oosterhout.

Pas als je het opgehaalde bedrag wilt storten, kost het je bergen energie. Want het bleek onmogelijk om bij de ING het hele bijeengebrachte bedrag te storten en bovendien bleek de bankmedewerker niets te weten van giro 555.

Na twee dagen gesjouw in het seniorencentrum Accent-Zuid was Marjo’s buit ruim 1300 euro. Gauw naar de bank ermee, dacht ze.

„Om problemen te voorkomen kozen we voor de ING. 555 is per slot een gironummer.” In de bank hing de lichtreclame ‘stort hier uw bijdrage voor Haïti’. Met de tupperware bak vol rinkelmunten toog ze naar de balie. Een diepe zucht van de bankmedewerker: „Muntgeld kunnen wij niet accepteren. U kunt het wel storten in de automaat, maar die moet eerst geleegd worden. Geen idee hoe laat dit gebeurt’. Vervolgens het pakje bankbiljetten op de balie gelegd. „Maar dat is 1080 euro. U mag maar een maximum storten van 999 euro.”

999 euro en een illusie armer rijdt Marjo terug. „Regels zijn schijnbaar regels, ook al is er een humanitaire ramp gebeurd.” In het centrum wisselt ze het kleingeld om in bankbiljetten. De volgende dag doet ze een nieuwe poging. „O ja, giro 555. Weet u op welke naam dit gironummer staat? Haïti? En in welke stad zit dan de ontvanger?” Marjo: „Terwijl iedere Nederlander nu wel weet waar dat nummer voor staat, weet opgeleid bankpersoneel van niks. Ik ben geschokt.”

Zo ook de voorlichters op het hoofdkantoor van de ING in Amsterdam. Die zeggen dit voorval ‘te betreuren’. „De ING heeft zich als enige Nederlandse bank op grote schaal ingezet voor de inzameling van Haïti (..). In dat kader was de begrenzing voor het storten van contant geld opgeheven. Dat onze medewerker niets van de actie af wist, bevreemdt ons zeer. Hiervoor bieden wij onze excuses aan.”

 1. Drankenhandel geraffineerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd
  PREMIUM

  Drankenhan­del geraffi­neerd voor half miljoen opgelicht: Dongenaar hangt 2,5 jaar cel boven het hoofd

  Horecagroothandel De Monnik uit Oldenzaal werd op geraffineerde wijze opgelicht: met een fout rekeningnummer, een zogenaamde aandelenverkoop en de aankoop van kilo's goud. Op die manier gingen Benjo K. (44) uit Erica en Nicolaas S. (51) uit Dongen er volgens justitie met 468.000 euro vandoor. Tegen de mannen werd vrijdag twee en tweeënhalf jaar cel geëist. De Dongense vrouw van S. (52) hoorde vier weken tegen zich eisen.
 2. Boerenleven
  Boerenpraat

  Boerenle­ven

  MADE - Wanneer je een boer vraagt uit te leggen wat zijn beroep inhoudt, zal hij al snel zeggen dat boeren geen beroep is. Het is een manier van leven. Het wonen, leven en werken op een boerderij is veel meer met elkaar verweven dan bij welk ander vak ook. Natuurlijk, ook in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en bij thuiswerkers ligt wonen en werken vaak dichtbij elkaar. Maar vooral de levende have, het weer en het wisselen van de seizoenen maken het leven op een boerderij erg onvoorspelbaar.