Volledig scherm
© Thinkstock

Gilze gaat aan de glasvezel

GILZE - De aanleg van glasvezel in Gilze is begonnen. In de straat Besterd in Gilze wordt al volop gewerkt aan de kabels die voor supersnel internet in het buitengebied moeten gaan zorgen. 

Ook in Hulten worden de klanten binnenkort aangesloten. Het initiatief van de vier samenwerkende coöperaties Midden-Brabant Glas heeft groen licht van de bank. ,,Dat betekent dat de eerste leden nog deze maand van de snelle internetverbinding gebruik kunnen maken", zegt Theo Krabben van LangstraatGlas, een van de coöperaties. ,,De financiering voor het hele project is rond. We hebben drieduizend deelnemers in het gebied tussen Baarle-Nassau, Geertruidenberg en Den Bosch en dat trok de bank over de streep. Alles is in gang gezet. De glasvezel wordt nu uitgerold in het hele gebied. Dan heb je het over zevenhonderd kilometer aan graafwerk." 

Volgens Krabben duurt het een klein jaar voordat alle drieduizend klanten zijn aangesloten. Krabben: ,,Dat betekent onder meer dat Oosteind als een van de laatste plaatsen aan de beurt is. Dat komt omdat we daar minder deelnemers hebben. Het is voor ons ook een overgangsgebied. En ten westen van de A27 komen we sowieso niet."

Veel mensen in Oosteind twijfelen of ze met Mabib of Midden-Brabant Glas in zee moeten gaan. Een aantal bewoners is al lid geworden van Midden-Brabant Glas voor 500 of 2500 euro. Krabben: ,,Mensen kunnen bij ons kiezen. Als je in het buitengebied glasvezel laat aanleggen, kost je dat gemiddeld 4000 euro. Bij ons 500. Degenen die het project extra steunen met 2000 euro krijgen maandelijks tien euro korting en na de aflossing aan de bank krijgen ze hun extra inleg terug. Deze mensen steunen het project, omdat ze heel graag snel internet willen hebben. Bijvoorbeeld voor hun bedrijf. Daarnaast zien ze het als een goede belegging voor hun geld nu sparen niets meer opbrengt. De meeste leden bij ons betalen 2500 euro. En dankzij hun bijdrage heeft de bank ons het vertrouwen gegeven."

De missie van de Werkgroep Glasvezel Den Hout, die samen met het bedrijf Mabib optrekt, is kleinschaliger. Als 55 procent van de 380 adressen in het buitengebied van Oosterhout en de drie kerkdorpen meedoen, gaat Mabib de kabels in september al aanleggen. Inschrijven bij Mabib is gratis. Of de aanleg in Den Hout, Dorst, Oosteind en het buitengebied van Oosterhout doorgaat, wordt bekend op 8 juni. Dan moeten er voldoende deelnemers zijn, anders gaat de aanleg in de kerkdorpen niet door. Arjen Jongevos van de Werkgroep: ,,We zitten nu op 35 procent, maar er komen dagelijks nieuwe aanmeldingen bij. Het ziet ernaar uit dat we het gaan redden."

Volgens Krabben kun je niet meer om snel internet heen. ,,De maatschappij verandert snel. Voor allerlei zaken ben je afhankelijk van internet. Ook privé is het prettig. Ik heb zelf thuis nog een koperen kabeltje. Vroeger kon je daar wel een digitaal fotootje doorheen sturen, maar nu is dat niet meer te doen, omdat de bestanden steeds zwaarder zijn geworden. Een beetje foto is al 18 Megapixels. Met snel internet krijg je bij ons een gigabite per seconde. Dat is echt snel."

Voor geïnteresseerden in een aansluiting houdt Midden-Brabant Glas waar ook GilzeEnRijenGlas en LangstraatGlas deel van uitmaken, vandaag een bijeenkomst in Gilze aan de Besterd 10 vanaf 10.00 uur. Krabben: ,,We laten zien hoe zo'n kabel wordt aangelegd en geven ook een toelichting op de stand van zaken."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement