Volledig scherm
De gemeente Gilze en Rijen moet dit jaar nog een kleine miljoen euro vinden om de begroting sluitend te krijgen. 'Dat wordt geen kaasschaaf’, voorspelde wethouder David Vermorken. © ANP XTRA

Gilze en Rijen moet dit jaar nog één miljoen bezuinigen

RIJEN - De eerste hap uit het tekort van bijna twee miljoen op de begroting van 2019 is een feit. Maar dan resteert nog een miljoen. ,,Dat redden we niet met de kaasschaaf", zei wethouder David Vermorken in zijn eerste vergadering in de commissie Middelen. 

 Het tekort van de gemeente dit jaar bedroeg dit voorjaar opeens een pijnlijke 1,9 miljoen euro. Dat tekort zou in de volgende jaren oplopen naar 3,3 in 2020, en circa 2,5 miljoen tot en met 2023. Jeugdzorg, tegenvallers, foute inschattingen werden gezien als oorzaken. Hoe dan ook, harde hand is nodig om dat te repareren. 

Onder wethouder Rolph Dols die naar Tilburg is vertrokken is maar beperkt geld gevonden. Daar was ook weinig tijd voor. Zijn opvolger is David Vermorken. De VVD’er werd in de nieuwe coalitie de vierde wethouder, die na het vertrek van Dols noodzakelijk werd geacht. 

Halvering

Gisteravond in de commissie Middelen stond een ambtelijke presentatie op de rol van de stand van zaken rond de tekorten. Die hield in dat met de verwerking van de mei-circulaire, met onder meer Haags geld voor jeugdzorg,  en bezuiniging op vooral ABG de zaak iets minder dramatisch werd. Dit jaar dus een halvering. De jaren erna een tekort dat een miljoen lager ligt. 

Om aan dat geld te komen wordt op alle terreinen gekeken of er geld af kan. Op basis van die inventarisatie wil het college met een compleet pakket komen wie er moet bloeden. In september zou de raad besluiten kunnen nemen. De ambtenaar verraste vervolgens alle raadsfracties met het verzoek aan te geven aan welke terreinen de partijen dachten waar wel wat geld af kon. Daar hadden ze het nog niet over gehad, zei Wim Broeders namens Kern'75.  

Sociaal domein

Frits van Vugt (D66) vond dat het proces om te gaan bezuinigen telkens anders liep dan de raad verwachtte. ,,Ik krijg nu een presentatie, daar kan ik niks mee. Ik dacht dat er twee sessies kwamen en dan een debat. Geef me liever feiten op papier.” Ben Beljaars van Groen GilzeRijen kaatste de vraag terug naar het college: ,,Waar denkt u waar het meeste ingeleverd kan worden?” De PvdA vond dat in ieder geval het sociaal domein ontzien moest worden en ging voor de kaasschaaf. 

Keuze

Wethouder Vermorken: ,,Ik snap dat u liever concrete voorstellen heeft. Zo ver zijn we helaas nog niet. Vorige keer is wel gevraagd het te melden als u goede ideeën had.” De wethouder beloofde later met een pakket te komen. Frits van Vugt wilde geen kant en klaar pakket met bezuinigingen. ,,Ik verwacht een  pakket aan mogelijkheden, waar de raad een keuze uit maakt.” Vermorken wilde dat niet zonder overleg toezeggen. Wel hoopte hij met GGR dat de lobby in Den Haag voor meer geld voor Jeugdzorg resultaat oplevert. 

  1. Pakketten
    Boerenpraat

    Pakketten

    MADE - En, een beetje rustiger nu? Deze vraag krijg ik met regelmaat van klanten in onze kaaswinkel. Laatst ook weer. Ik begon meteen te ratelen over de late oogst van de sojabonen dit jaar. En dat daarna de wintertarwe nog gezaaid moest worden, maar dat het te nat was. En tussendoor was ik de voorbeelden van onze kerstpakketten 2019 aan het bedenken. Deze moeten ook na twintig jaar nog verrassend en origineel zijn. En betaalbaar, met genoeg keuze in elke prijsklasse.