Gezin dakloos door grote brand Kaatsheuvel; en als je dan ook nog de gunfactor niet hebt ...

KAATSHEUVEL - Aan de Vogelenzang in Kaatsheuvel is maandagmorgen een rijtjeshuis grotendeels uitgebrand. Vier andere woningen liepen forse rook- en waterschade op.

Maandagochtend, nog geen kwart voor tien. Brand onder het dak van Vogelenzang nummer 4. Dikke rook walmt onder hoge druk tussen de dakpannen door; dit gaat een uitslaande brand worden. Ook uit de daken van de woningen ernaast kringelen honderden sliertjes rook naar buiten, de hele wijk Heikant staat blauw.

Volledig scherm
De grote schade aan de zolder en bovenverdieping na de brand in het huis in Kaatsheuvel. © FPMB

‘Water!, water!’ 

De brandweer is er al, de hoogwerker is in positie. ,,Water! Water!”, is de brandweerman in het hoogwerkerbakje ongeduldig ,maar de collega’s zijn nog bezig de brandslangen aan te koppelen. Enkele minuten later bezwijkt het dak onder de hitte, het ontstane gat zorgt voor een stoot zuurstof en metershoge vlammen slaan uit de zolder.

Volledig scherm
De brand gezien vanaf de achterzijde van de woning. © FPMB / Erik Haverhals

Dan bollen de waterslangen op en krijgt de hoogwerker zijn water. Duizenden liters verdwijnen in de vlammen, de rook verkleurt van grijs naar bijna zwart. Het vuur krijgt nu tegengas.

‘We hebben er al zo vaak de politie voor gebeld’

Op straatniveau zien bewoners van de overkant lijdzaam toe. Ze kijken er niet van op ... van brand in dat huis dan. ,,We hebben er al zo vaak de politie voor gebeld”, bromt een man. Kort samengevat; volgens diverse straatbewoners woont er een probleemgezin.

Volledig scherm
© FPMB / Erik Haverhals
Quote

Ik dacht dat ik met een gerust hart weg kon gaan. Iedereen was thuis, ze lagen nog te slapen

Bewoner, Ontheemd door brand in zijn huis

Het bewuste gezin staat bij elkaar geklit toe te kijken hoe hun hebben en houwen verloren gaat. Vader is de enige die gekleed is op oktobertemperaturen, zijn vrouw (pyjama, haarnetje), zoon (joggingpak) en dochter (nachtpon) zijn dat niet. ,,Ik kan het niet geloven”, zegt de man. Hij was al om vijf uur vertrokken, naar het werk in Waalwijk. ,,Ik dacht dat ik met een gerust hart weg kon gaan. Iedereen was thuis, ze lagen nog te slapen.”

Volledig scherm
© FPMB / Erik Haverhals

Zijn vrouw werd wakker van gekraak op zolder. Toen ze ging kijken zag ze alleen maar vlammen. Het enige dat ze nog wilde was ‘weg, weg, weg’, met de kinderen. En dus staan ze nu hier op straat in hun nachtgoed.

Het eigen netwerk

Anne-Marie Paaijmans is namens de gemeente de Officier Bevolkingszorg. Zij gaat samen met Stichting Salvage (eerste hulp na brand) zorgen voor een goede opvang van de betrokkenen. ,,Dat kan door ons, maar we kijken eerst of dat kan in eigen netwerk.” Inderdaad worden diverse ontheemden - vijf wooneenheden zijn ontruimd - opgevangen door overburen. Een huilende man is neergezegen op een tuinstoel en wordt getroost.

Volledig scherm
© Gert-jan Buijs

Drie kwartier later geeft officier van dienst Peter Rosenbrand het sein brand meester. ,,Dit was een grote brand. We hebben de tankautospuiten uit Waalwijk, Kaatsheuvel en Loon op Zand ingezet, plus een hoogwerker.” Hij vermoedt dat de brand op zolder is begonnen.

Er wordt amper geredderd rond het getroffen gezin

Wat opvalt is dat er amper geredderd wordt rond het bewuste gezin. Moeder en haar twee tieners staan al een uur buiten te vernikkelen, niemand die het ziet. Duidelijk is dat dit gezin in deze straat geen netwerk heeft. De dochter heeft gelukkig een vriendin gevonden en huilt uit in haar armen, bibberend met blote benen en op badslippers.

Volledig scherm
© Gert-Jan Buijs

Warmte is hier ver te zoeken 

Uiteindelijk wordt de moeder door een ambulancebroeder in warmtefolie gewikkeld. De dochter zou dat ook wel kunnen gebruiken, maar is weg. ,,Ze staat zich bij mij thuis aan te kleden. Ik woon om de hoek”, zegt een vrouw die het rillen ook niet langer kon aanzien. ,,Moeten zij ook een jas?”, wijst ze op moeder en zoon.

Die willen ze graag. Twee dikke jassen bewijzen even later hun nut. Afgezien van die vrouw van om de hoek is warmte hier ver te zoeken. 

Dinsdag was er een team van de brandweer ter plaatse voor technisch onderzoek. Het forensisch opsporingsteam van de politie was ook van de partij. Omdat de hulpdiensten het dak niet meer konden bereiken via de woning, werd er een hoogwerker ingezet. 

Volledig scherm
Dinsdag deden de politie en brandweer technisch onderzoek naar de brand. © Foto FPMB / Erik Haverhals