Volledig scherm
Roland Rutten is een actieve, Oosterhoutse jongere. Hij is hoofdredacteur van Ookvanwosterhout.nl, en organiseerde dit jaar het Try-Out Festival. Hier zit hij midden in winkelcentrum Arendshof in het centrum van de stad. © Johan Wouters / Pix4Profs

Gesprek over ondernemen, de binnenstad en gemeentepolitiek: 'Nooit weg uit Oosterhout'

OOSTERHOUT - Als 16-jarige wilde hij zo snel mogelijk weg uit Oosterhout. 'Lelijk', 'niks te doen'. Drie jaar later denkt Roland Rutten (19) denkt niet meer aan vertrekken. Hij heeft zich juist ontpopt tot actieve burger. Hij is hoofdredacteur van het online magazine Ook van Wosterhout, organiseerde dit jaar het Try-out Festival en is presentator; vanavond praat hij de Kaaikwèk aan elkaar. "Mijn band met de stad is heel sterk."

Vanwaar die omslag?

"Ik werd gevraagd om te fotograferen voor Ook van Wosterhout. Zo leerde ik Oosterhout anders en beter kennen. Je ontmoet mensen. Ziet wat voor leuks – activiteiten, actieve ondernemers – er eigenlijk allemaal gebeurt. Door interviews voor het magazine leerde ik ook veel over ondernemerschap. Ik richtte een eigen bedrijf op, met Oosterhout als thuisbasis."

Is Oosterhout een goede plek voor een jonge ondernemer?

"Zeker. Natuurlijk word je soms raar aangekeken als je als 19-jarige bij een afspraak binnenloopt. Maar dat is elders niet anders. De voordelen: het is een wat kleinere stad. De lijnen zijn kort en je hebt snel een netwerk opgebouwd. Een echte ondernemersstad, ook. Je kunt er mooi beginnen, zaken testen, dan verder uitbouwen. Ik heb een bedrijf en drie handelsmerken. Hou me bezig met het produceren van video's, grafische vormgeving en het ontwikkelen van producten."

"Dit is commercieel, maar ik heb er ook een maatschappelijk doel mee. Ik heb bij Ook van Wosterhout de kans gekregen me te ontwikkelen; nu wil ik dat anderen bieden. Ik werk alleen met jongeren, voor 99 procent afkomstig uit Oosterhout. Ik geef ze geen baan, maar wel de kans om freelance, dus betaald, te leren. Sommigen zijn pas 16 jaar. Verder help ik kleine ondernemers met bijvoorbeeld hun huisstijl. En dan niet voor de hoofdprijs. Ik wil de stad helpen verbeteren en uitbouwen."

Wat valt er in Oosterhout te verbeteren voor jongeren?

"Je ziet dat er veel gebeurt voor ouderen en weinig voor jongeren. Dat is kwalijk. Je moet jongeren wel een reden geven om naar Oosterhout te komen of te blijven. Het centrum is daarbij het belangrijkste. Nu zijn er haast geen winkels voor onze doelgroep. Veel lege panden ook. Waarom niet standaard de eerste drie maanden huurvrij?"

"Ook vind ik het jammer dat horeca en winkels zo gescheiden zijn. Een mix zou beter zijn. Gezelliger. En je zult zien: als mensen op het terras zitten, kijken ze meteen of ze iets in de etalages zien hangen. Nog iets: meer horeca voor 16- en 17-jarigen."

"Naast het aanbod is ook in de uitstraling van de Oosterhoutse binnenstad nog veel te behalen. Het wordt allemaal moderner gemaakt, maar ziet er niet per se uitnodigender uit. Soms zelfs helemaal niet."

"Als je dat eenmaal op orde hebt, is er nog huisvesting voor jongeren. Mijn idee: creëer studentenwoningen op het Schapendries. Dicht bij het centrum en het station. Breda is populair onder studenten, maar ook relatief duur. Oosterhout is goedkoper en heeft een goede busverbinding."

De gemeente praat de laatste tijd veel over burgerparticipatie. Hoe raakt de jeugd meer betrokken?

"Door naar ze te luisteren én jongeren serieus te nemen. Ik heb regelmatig gemerkt dat dat niet gebeurt. Schakel voor een project eens middelbare scholieren in, in plaats van een bureau of studenten van een hogeschool buiten Oosterhout. En voer het project ook uit. Zo zien jongeren direct wat het oplevert. Ook middelbare scholen kunnen een rol spelen. Laat leerlingen een bedrijf oprichten. Ze hoeven zich niet in te schrijven; het gaat om het experimenteren. Ze leren ervan, maar het maakt jongeren ook betrokken. Ze zullen eerder een activiteit organiseren in de stad. Een goed voorbeeld is de Tienerpartij op het Effent."

Als ondernemer probeer je de stad te verbeteren. Maar je bent ook politiek geïnteresseerd, werd dit jaar bestuurslid bij CDJA Brabant. Ambities voor de gemeenteraad?

"Het zou kunnen dat ik in 2018 op de kieslijst sta. Ik zou dan wel graag een andere vergadermethode zien. Geen urenlange, vaak nutteloze discussies. En: een mogelijkheid voor burgers om mee te doen. Dat het geen schouwspel meer is. Laat ze bijvoorbeeld via de telefoon hun mening geven over een onderwerp of uitspraak, of een vraag stellen. Ik weet zeker dat er dan andere beslissingen worden genomen."

  1. Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    Wethouder Mark Vissers mag niet meer namens SP spreken: 'Ze gedragen zich als kleuters'

    OOSTERHOUT - SP-wethouder Mark Vissers mag, ook al is het nog maar voor vier maanden, niet meer namens de partij spreken. Daarnaast moeten drie van de vier SP-raadsleden in Oosterhout, die samen met Vissers een eigen partij willen beginnen, onmiddellijk hun zetel inleveren. Dat heeft de ledenvergadering van de Oosterhoutse SP vorige week besloten. Vissers is boos: ,,Ze gedragen zich bij de SP als een stel kleuters."