Volledig scherm
De plaats waar het Gertrudiskapelletje stond. © Jamaica Vink

Gertrudis komt terug: 'Sterker en mooier dan ooit'

GEERTRUIDENBERG - Het Gertrudisbeeld krijgt voorlopig een plekje in de Geertruidskerk. Afgelopen weekend werd het kapelletje aan de Stadsweg volledig vernield. Momenteel wordt gekeken in hoeverre het beeld zelf beschadigd is. "Maar Gertrudis komt terug. Sterker en mooier dan ooit. Punt", is Ingrid Schellevis van de Edele Vroedschap Sint Gertrudis Berghe beslist. 

Ideeën voor een terugkeer van Gertrudis zijn er al genoeg. Het kapelletje was van hout, mogelijk wordt de nieuwe kapel van steen. Schellevis: "Ik zit net toevallig naar plaatjes te kijken van kapelletjes in België. Van steen. Je zou het dan van binnen met hout kunnen afwerken. Het liefst hebben we een zonnepaneel op het dak, zodat we energie kunnen genereren om het 's avonds verlicht te houden. Misschien zelfs met een beveiligingscamera erbij. Het kapelletje moet toegankelijk blijven, maar beter beschermd."

Quote

We zitten te denken aan een processie op 17 maart, op de dag van de heilige Gertrudis, om dan het beeld terug te brengen

Ingrid Schellevis, Edele Vroedschap Sint Gertrudis Berghe

17 maart is de dag van de van de heilige Gertrudis.  Schellevis: "We zitten al te denken aan een processie op die dag, om Gertrudis weer naar het kapelletje te brengen." 

Voordat het zover is, moeten er eerst nog middelen komen. "Want we hebben alles met eigen geld betaald. Er zat heel veel tijd en liefde in. We hebben inkomsten gekregen door de verkoop van Gertrudis Minne (wijn).  Het wordt moeilijk om opnieuw zoveel wijn te verkopen. Ik hoop dat het beeld een toegankelijke plaats in de Geertruidskerk krijgt en dat we ernaast een collectebus kunnen zetten. Verder hopen we op giften en wellicht hulp vanuit de gemeente."

Volledig scherm
Kunstenares LiekeNeerincx enkele jaren geleden bij het kapelletje. foto Paul de Schipper

Santiago de Compostela

Het kapelletje staat op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. "Mensen moeten er kunnen schuilen als het hard regent." Over de daders valt nog niet veel te zeggen. "Het zou ook niet in de geest van Gertrudis zijn om met een boze vinger te gaan wijzen."

  1. Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Deze Brabantse podcasts zijn het luisteren waard

    Podcasts zijn het helemaal. Ooit bedacht om bestanden op te nemen in RSS-feeds, nu niet meer weg te denken uit het medialandschap. Ze gaan over nieuws, sport, kunst&cultuur, levensvragen en zelfs tieten. Over elk denkbaar onderwerp is wel een podcast te vinden. Om je wegwijs te maken door de vele gesprekken en het oeverloze geouwehoer, hebben we een geheel willekeurige lijst gemaakt met podcasts die een link hebben met Brabant. Aanvullingen zijn welkom via dit e-mailadres.