Volledig scherm
De accordeonisten sluiten met een gezamenlijke medley het Accordeonfestival in 't Uivernest in Hank af. foto Ron Magielse/het fotoburo

Genieten van accordeonmuziek in Hank

HANK - Accordeonliefhebbers blijven tegenwoordig bij de tijd dankzij YouTube.

Neem bijvoorbeeld Ad van Rijen (77). De muziekliefhebber uit Dongen zag op het internet filmpjes van accordeontalenten als Liborio Amico en Jasper Wiegers. "Die wil ik wel eens in het echt zien", zei Van Rijen tegen zijn zoon en zo belandden ze afgelopen zondag bij het Accordeonfestival in 't Uivernest in Hank. Binnen is het gezellig druk. Complete gezinnen nemen plaats achter de smalle tafels in de langgerekte zaal. Met een pilsje, jenever, koffie of cola voor de neus wordt er ritmisch met de rechtervoet meegetikt. Sommige dames deinen lichtjes mee en soms wordt er zelfs ingehaakt of gedanst op de tango's en de musette. "Het is een instrument waar je alles op kunt spelen", zegt Ton van Nispen. "Rock 'n' roll, tango, foxtrot. Dat is het mooie eraan." Van Nispen organiseert zelf geregeld festivals in Sint Willebrord. Wat er nou precies zo mooi aan is? "Tja geen idee. Het zit in je bloed", aldus accordeonist John Franken uit Moerstraten. Verrassing van de middag is het optreden van invaller Jan Caron (88) uit Oosteind. Caron speelt al zijn hele leven en dat is te horen. Zijn spel is nog steeds soepel en de vingers vliegen over de knoppen.

Promotie

Na de oudste deelnemer, betreedt de jongste accordeonspeler het podium. Jasper Wiegers (10) uit Heesch maakt met zijn melodieën promotie voor de Oostenrijkse muziek. Na een kort optreden stapt ook zijn vader Johan het podium op. Het is een mooi tafereel en de zaal waardeert dat met een warm applaus. De organisatie is tevreden. Al negen jaar zetten de zes bestuursleden en hun vrouwen van Watersportvereniging Vissershang zich in om de middag tot een succes te maken. Dat ze daarin geslaagd zijn, wordt duidelijk bij de zinderende medley aan het eind van de middag als alle accordeonisten samen optreden. Accordeonist Rini Marijnissen (74) uit Rijen wordt in de bloemen gezet, omdat hij dit jaar 65 jaar in het vak zit. En voor de liefhebbers, de volgende accordeonmiddag is op 7 april in 't Pleintje in Sint Willebrord.