Volledig scherm
© Johan Wouters/Pix4Profs

Gemeenten willen flitspaal langs Oosterhoutseweg

OosterhoutsewegOOSTERHOUT / RAAMSDONKSVEER - De gemeenten Oosterhout en Geertruidenberg gaan een aanvraag doen voor een flitspaal op de Oosterhoutseweg. Daarnaast komen er witte ribbels aan de zijkant van de weg om automobilisten te waarschuwen voor de betonblokken, die fietspad en autoweg scheiden. Ook gaan beide gemeenten smileyborden plaatsen langs de route tussen Raamsdonksveer en Oosterhout. Dat zijn de uitkomsten van een overleg tussen de wethouders Kevin van Oort (Geertruidenberg) en Mark Vissers (Oosterhout) en Raamsdonker Huseyin Caner.

Die laatste voert sinds afgelopen zomer actie voor een veiligere Oosterhoutseweg (vanuit Oosterhout: Oude Veerseweg). Hij verloor toen zijn vriend Ergün Sondaç; de 22-jarige Oosterhouter verongelukte nadat hij de macht over het stuur verloor. Bekend was dat Sondaç te hard reed. Enkele dagen later werd een stille tocht ter nagedachtenis gehouden.

Op één lijn
Caner is tevreden met de resultaten: "We zitten met z'n allen op een lijn", stelt hij. "Mijn grootste zorg is dat de weg veiliger wordt, dat scholieren veilig vanuit Oosterhout naar Raamsdonksveer kunnen fietsen. Ik heb de gemeente verteld dat de tijd veranderd is: vroeger was er geen WhatsApp. Nu krijg je continu berichtjes en is de afleiding groter."

Van Oort bevestigt dat het probleem hem vooral zit in het gedrag van de weggebruikers. Het verlagen van de maximumsnelheid ziet hij daarom niet zitten. "Iets minder dan de helft van de automobilisten rijdt daar harder dan de toegestane snelheid van 80 km per uur. Soms met uitschieters naar 110 km per uur." Door cijfers aan te leveren hopen Oosterhout en Geertruidenberg toestemming te krijgen van het ministerie van justitie voor een flitspaal. Beide gemeentes willen daarnaast de fietsersoversteek tussen polder en Oosterhoutseweg veiliger maken. Ook daar vond ooit een dodelijk ongeval plaats. "Er komt een schicht op de weg, een verbeterde signalering", zegt Van Oort. Eerder werd al bekend dat de betonblokken, die fietspad en weg scheiden, wit geschilderd worden.

Dreigementen
Caner dreigde tot tweemaal toe met een blokkade van de Oosterhoutseweg als beide gemeenten niet snel iets aan de situatie zouden doen. Volgens Van Oort is het dreigement niet de reden dat de aanpassingen nu zo rap op tafel liggen. "We hebben Caner aangegeven dat er normale wegen zijn om zijn punt te maken. Een gesprek kan altijd en dan zijn we bereid te kijken naar de situatie."

De aanpassingen qua signalering vinden in mei plaats.

  1. West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    West-Brabant heeft een groot tekort aan koks, schoonmakers en chauffeurs

    BREDA - De krapte op de arbeidsmarkt neemt sterk toe. Dat blijkt uit cijfers van het UWV in West-Brabant. Het aantal WW-uitkeringen daalde in een jaar tijd met 17 procent. Volgens het UWV blijft de groeiende vraag naar personeel niet langer beperkt tot de ict- en technische beroepen, maar komen daar tal van andere beroepen bij. Er is ook een alsmaar grotere vraag naar hoveniers, koks, schoonmakers, horecamedewerkers, bus- en vrachtwagenchauffeurs.