Volledig scherm
© ANP

Gemeente Oosterhout laat data los op wijken om veiligheidsproblemen te voorspellen

OOSTERHOUT - Een groot data-onderzoek in een aantal buurten van Oosterhout moet gaan uitwijzen welke mogelijke problemen er spelen of kunnen gaan spelen op het gebied van veiligheid. Aan de hand van allerlei gegevens over de wijken die over veiligheid beschikbaar zijn, moet een zogeheten data-analyse gemaakt worden. Hiermee kunnen sommige problemen voorspeld worden. 

Problemen

Volgens de gemeentewoordvoerder is er 'geen specifieke aanleiding waarom we nu beginnen met datagestuurd werken'. ,,Door datagestuurd te werken is het mogelijk om in plaats van een probleem achteraf op te lossen, vooraf bepaalde patronen te zien en de mogelijke problemen voor te zijn. Datagericht werken past bij een moderne overheid", aldus de gemeentewoordvoerder. 

Eerst worden alle beschikbare data over een bepaald onderwerp en/of gebied verzameld. Vervolgens wordt er gekeken of de data betrouwbaar en volledig zijn. De gegevens worden verwerkt in een model op basis waarvan patronen en verbanden kunnen worden gelegd. 

Ongewenst gedrag

Zo heeft de gemeente Apeldoorn in 2016 data-analyses ingezet om te voorspellen welke groepen jongeren op welke locatie verhoogde kans lopen ongewenst gedrag te vertonen. Dat zou dan misschien in de kiem kunnen worden gesmoord. Toen de groep jongeren, die eerder nog geen enkel vergrijp had gepleegd, in beeld kwam bij de politie, wist de gemeente dankzij de gemaakte data-analyse al dat het om 22 jongeren ging in de leeftijd van 14 tot 15 jaar. Negen jeugdigen waren telkens betrokken bij de incidenten. Zij kregen bezoek van de politie. Volgens het college van B en W is er in Oosterhout geen specifieke aanleiding voor het data-onderzoek in de buurten. 

  1. MOB tegen vergunning Amercentrale: ‘Houtstook doet snelheidsverlaging in één klap teniet’

    MOB tegen vergunning Amercentra­le: ‘Houtstook doet snelheids­ver­la­ging in één klap teniet’

    GEERTRUIDENBERG - Milieuorganisatie MOB is in beroep gegaan tegen de nieuwe vergunning voor houtstook in de Amercentrale. De stikstofneerslag van de met biomassa gestookte centrale van RWE is zo groot dat alle beschermde natuurgebieden in Nederland worden getroffen, stelt Mobilisation for the Environment. ,,Ook wordt de stikstofwinst door de voorgenomen snelheidsverlaging naar 100 km/uur grotendeels teniet gedaan", aldus Johan Vollenbroek van MOB.