Het pand waarin voorheen cafe De Kloek was gevestigd aan de Leijsenhoek in Oosterhout. Foto van de verbouwing begin augustus.
Volledig scherm
Het pand waarin voorheen cafe De Kloek was gevestigd aan de Leijsenhoek in Oosterhout. Foto van de verbouwing begin augustus. © Pix4Profs / Johan Wouters

Gemeente grijpt in bij de Kloek, verbouwing Oosterhouts café stilgelegd

OOSTERHOUT - De verbouwing van café de Kloek is stilgelegd door de gemeente, omdat het werk zonder vergunningen wordt uitgevoerd. De gemeente en de Omgevingsdienst hebben allebei een last onder dwangsom opgelegd, zodat het werk gestaakt wordt. De eigenaren zeggen dat ze van niets weten.

Quote

De gevolgen van het stilleggen zijn vooral voor de eigenaar.”

Gemeentewoordvoerder.

De nieuwe eigenaren van café de Kloek zijn deze zomer begonnen met een grondige verbouwing van het pand. Nu blijkt dat er geen vergunningen voor het werk zijn aangevraagd. En dat is nodig, omdat het pand een monument is. Dat mag je niet zomaar verbouwen. ,,Een vergunning voor de verbouwing is nodig, omdat het gaat om constructieve wijzigingen én omdat het gaat om de verandering van een monument", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Ook voor het slopen dienen meldingen en vergunningen te worden aangevraagd.” 

Sloopactiviteiten moeten gestaakt worden

En dat is niet gebeurd. Als gevolg daarvan heeft de gemeente een last onder dwangsom opgelegd om de verbouwing van een monument stop te zetten. Daarnaast heeft de Omgevingsdienst een last onder dwangsom opgelegd om de sloopactiviteiten te laten staken. ,,Dat er monumentale onderdelen zijn verwijderd en dat dit een aantasting is van het monument is duidelijk. Om die reden hebben wij en de Omgevingsdienst er lasten onder dwangsom op gelegd. De monumentencommissie zal verder bepalen welke onderdelen er behouden moeten worden en welke monumentale waarde deze hebben”, aldus de gemeentewoordvoerder.

De eigenaren zeggen niets van een bouwstop te weten. Eigenaar Guido Mols: ,,Er is niets aan de hand. De verbouwing gaat gewoon door.” De andere eigenaar Frank van Gurp bemoeit zich niet met de verbouwing. ,,Ik ga over de inhoudelijke invulling van het café. Met de verbouwing houd ik me niet bezig. Daarvoor moet je bij de aannemer zijn.” 

Langdurige kwestie

Het is niet bekend hoe lang deze kwestie gaat duren. ,,De gevolgen van het stilleggen zijn vooral voor de eigenaar. Die zal eerst de nodige aanvragen moeten indienen. Of dit een langdurige kwestie zal worden, zal moeten blijken uit de aanvraag. Deze is op 17 september 2019 ingediend", aldus de gemeentewoordvoerder. ,,Nadere beoordeling van de aanvraag zal duidelijk maken of het werk verder kan, eventueel aanpassingen nodig zijn of de vergunning, als er weigeringsgronden zouden zijn, geweigerd moet worden. De eerste stap voor de eigenaren is dus het aanvragen van de benodigde vergunningen.” 

Feestcafé

Eigenaar Frank van Gurp heeft nog wel laten weten dat de Kloek bij de heropening een feestcafé gaat worden. ,,Het is nog niet bekend wanneer we open gaan, maar als het zover is, wordt het een café voor feesten, bruiloften en speciale avonden.”