Volledig scherm
© instagram strijders.0162

Gemeente Geertruidenberg en politie zoeken jonge vandalen die vernielingen online zetten (video)

GEERTRUIDENBERG / RAAMSDONKSVEER - De gemeente Geertruidenberg roept inwoners op om contact op te nemen met de politie als zij meer weten van de vandalen die huishouden in Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Dat kan als inwoners bijvoorbeeld de daders herkennen.

De gemeentewoordvoerster wijst op borden bij de entree van de dorpen: "Er staan grote borden. Getuigen van vandalisme wordt gevraagd dat te melden via 112. Dat is een preventieve manier van communiceren."

Eén inwoner van Raamsdonksveer gaat aangifte doen, omdat een melkballon in zijn huis is gegooid. Ook is al melding gedaan bij de gemeente.

Maandag schuift burgemeester Willemijn van Hees aan bij een politie-overleg. "Daar staat het hoog op de agenda", zegt de gemeentewoordvoerster.

Politieonderzoek
"De wijkagenten waren bekend met het instagram-account van jongeren in Raamsdonksveer en Geertruidenberg. Je weet dat het gaat om een besloten account waarop een beheerder je moet toevoegen om beeld te krijgen van de postings. We hadden dan wellicht net als een nepaccount moeten aanmaken om daar zicht op te krijgen. Daar hebben de wijkagenten niet voor gekozen, dat mag ook niet zomaar.. Pas woensdag werd de omvang en impact van de geplaatste beelden duidelijk."vertelt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk.

In overleg met de officier van justitie en de burgemeester zijn woensdagavond, met hulp van politiespecialisten, beelden en gegevens van het account veilig gesteld. Naar deze beelden wordt nu onderzoek gedaan.

Van Hooijdonk: "Er zijn nog geen arrestaties verricht, het onderzoek naar de beelden is immers pas net gestart Als wij daders (voor ons verdachten) identificeren stellen we een vervolging in, afhankelijk van het gepleegde strafbare feit kan dat uiteenlopen van baldadigheid en vernieling tot openlijke geweldpleging en brandstichting."

Instagram-account
Jongeren verzamelden beelden van hun vernielingen op het Instagram-account strijders.0162. Dit account is woensdagavond opgeschoond; de filmpjes werden verwijderd. Sinds donderdagmorgen is het niet meer in werking. Ook Buurtpreventie Raamsdonksveer roept op tot alertheid. "Schandalig dit, ik wist niet dat het zo erg was", zegt de woordvoerder. "Er wordt veel gezeurd door mensen, maar ze doen er weinig aan. Ga zelf eens een uurtje door de wijk lopen. Zie je iets verdachts, meld het gelijk aan de politie." Lees vrijdag nog meer in BN DeStem
Bekijk de schokkende beelden van de vernielingen.

Volledig scherm
Anonieme jongeren trekken een spoor van vernieling door Raamsdonksveer en Geertruidenberg. © instagram strijders.0162
Compilatie van beelden van de Strijders 0162