Gebouw 40 op AZC Prinsenbosch in Gilze dat antikraak wordt bewoond is een van de voormalige officierswoningen die er slecht bij staan.
Volledig scherm
PREMIUM
Gebouw 40 op AZC Prinsenbosch in Gilze dat antikraak wordt bewoond is een van de voormalige officierswoningen die er slecht bij staan. © Foto Guus van Roozendaal

Gemeente en azc klem tussen eisen van twee diensten

GILZE EN RIJEN - Verbouwingsplannen van AZC Gilze liggen stil doordat  twee provinciale diensten elkaar tegenspreken. De ene dienst dreigt met een dwangsom omdat gebouwen van het Rijksmonument opgeknapt moeten worden, de andere dienst verbiedt opknappen, omdat vleermuizen in de panden huizen. ,,Wij zitten gevangen’’, zegt burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen. 

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is eigenaar van het azc en wil circa veertig van de ruim vijftig gebouwen op het enkele tientallen hectare grote terrein verbouwen, kosten 40 miljoen.  Straks biedt het azc ruimte voor 1200 asielzoekers en ondersteunende diensten. Een stuk of tien officierswoningen ten noorden van de doorgaande weg Prinsenbosch wil het COA afstoten.