Volledig scherm
© stock.xchng

Gemeente Drimmelen krijgt een 'dorpsmolen': alle inwoners profiteren

MADE - Drimmelen krijgt haar eigen windturbine op het nog te bouwen windpark Zonzeel. Daarvoor is samen met Moerdijk en ontwikkelaar Raedthuys een formule bedacht die erop neer komt dat de gehele bevolking van de opbrengsten profiteert. Dus niet alleen de leden van de coöperatie, zoals in de rest van Nederland gebruikelijk is.

De sociale randvoorwaarden voor deze ‘dorpsmolen’ zijn opgesteld door de coöperaties Duurzaam Drimmelen en Energiek Moerdijk. De gemeenteraad van Moerdijk neemt binnenkort een besluit over eenzelfde voorstel voor een windmolen op haar eigen grondgebied.

Het windpark Zonzeel wordt gebouwd in de oksel van de A16 en A59. Gepland zijn acht windturbines; vijf op het grondgebied van Moerdijk, drie op dat van Drimmelen. Een gedeelte van de revenuen van de ‘dorpsmolen’ worden gestort in een fonds waarmee andere duurzame projecten in de gemeente worden gefinancierd. En dat niet alleen: particulieren en bedrijven betalen een goedkoper tarief voor de levering van stroom.

Een enthousiaste gemeenteraad gaf donderdagavond haar jawoord aan een borgstelling van maximaal 100.000 euro voor de ontwikkeling van het project.