Volledig scherm
Archieffoto Tegenstanders zonnevelden Drimmelen voeren actie voor cultureel centrum Plexat in Wagenberg. © Rijan van Leest

Gemeente Drimmelen in gesprek met inwoners over zonnevelden ‘ze voelen zich overvallen’

MADE - Gemeente Drimmelen gaat volgende week met bewonersgroepen in gesprek over de zonnevelden. “Er leeft veel bezorgdheid onder inwoners”, laat de gemeente weten. “Zij voelen zich overvallen door de vele initiatieven voor zonnevelden in hun omgeving, waarbij zij niet zijn betrokken.”

De gemeente liet de communicatie over de zonnevelden over aan de initiatiefnemers, maar die informeerden de omwonenden en andere belanghebbenden niet of nauwelijks over hun plannen. “We hebben als gemeente veel ruimte geboden aan de ontwikkelaars, maar we zien nu dat die ruimte niet juist is ingevuld”, vertelt wethouder Jan-Willem Stoop, portefeuillehouder ruimtelijke ontwikkeling.

De gemeente gaat daarom in gesprek met bewonersgroepen om het proces te evalueren. De groep van zo’n vijftig mensen bestaat volgens Stoop uit directe belanghebbenden en mensen die zich eerder al hebben verdiept in het dossier. Het college hoopt volgende week ideeën te krijgen hoe de inwoners bij de initiatieven voor zonnevelden betrokken willen worden.

Stoom afblazen 

Drimmelen organiseerde op 19 december een informatieavond in Wagenberg. Daar kwamen toen zo’n 250 mensen op af, veelal om hun ongenoegen over het proces en de plannen te uiten. Stoop: “Er werd toen flink stoom afgeblazen. Nu gaan we kijken hoe we samen verder kunnen.”

Camiel Wieme, woordvoerder van actiecomité Zonneakkers NEE, wil met de gemeente ook praten over de collectieve energieplannen van de bewoners. “We leggen liever onze eigen zonnepanelen op het dak van een boerderij in de buurt dan dat we geld storten in een lege BV.”

Vergunningaanvragen 

14 februari evalueert de gemeenteraad het zonneveldenproces tijdens de opinieronde. De gemeenteraad houdt ook zicht op alle vergunningaanvragen die te maken hebben met de zonnevelden. Inmiddels zijn er tien aanvragen voor zonnevelden op verschillende locaties in de gemeente Drimmelen ingediend. Geen enkele aanvraag daarvan is ontvankelijk verklaard. 

Stoop: “Er moet een heel goed pakket liggen voordat tot vergunningverlening wordt overgegaan. Soms gaat er wel twee jaar overheen voordat een aanvraag aan alle eisen voldoet. Dat krijg je niet in vier weken voor elkaar.”

  1. Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoestende brand
    PREMIUM

    Mogelijk oplossing voor stapels kunstgras bij Tuf Recycling in Dongen, bedrijf werd bedreigd voor verwoesten­de brand

    DONGEN - Tuf Recycling werd voor de verwoestende brand in oktober vorig jaar meerdere keren bedreigd. Dat blijkt uit informatie die de politie maandagavond naar buiten heeft gebracht. Het Rotterdamse Advanced Sports Installations & Recycling (ASIE) is inmiddels in beeld om de problemen bij de omstreden Dongense kunstgrasverwerker op te lossen. De gemeente Dongen staat in principe welwillend tegenover dit voornemen.