Roland van Rooij (rechts) geeft praktische tips, zoals hier aan Sandra van den Maagdenberg in Made. ,,Zet de bonnenprikker en een schaar onder in plaats van op de toonbank."
Volledig scherm
Roland van Rooij (rechts) geeft praktische tips, zoals hier aan Sandra van den Maagdenberg in Made. ,,Zet de bonnenprikker en een schaar onder in plaats van op de toonbank." © Johan Wouters

Gemeente Drimmelen biedt ondernemers gratis veiligheidsscans aan

Dit jaar worden veiligheidsscans voor winkeliers nog vergoed door de overheid in het kader van preventie. Deze week controleert een adviseur winkels in Made.

In de begroting van het nieuwe kabinet wordt geen geld vrijgemaakt voor gratis veiligheidsscans voor ondernemingen. 'Zonde', zegt secretaris criminaliteitsbeheersing MKB, 'want preventie is goedkoper dan schade'

Overzichtelijk

,,Etalages moeten overzichtelijk en open zijn, sloten moeten voldoen aan het keurmerk en bij binnenkomst moet een medewerker daarop geattendeerd worden en je actief begroeten", steekt Roland van Rooij uit Nuenen van wal als hij op winkel L&L bodyfashion in Made afloopt.

Al voordat hij binnenstapt heeft hij als adviseur veiligheid van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) eventuele zwakke punten van de zaak gespot. Eenmaal binnen wijst hij op een bonnenprikker naast de kassa. ,,Gevaarlijk, want die kan als wapen ingezet worden." Deze week is hij in in Made en voert hij op aanvraag van de gemeente Drimmelen gratis veiligheidsscans uit bij ondernemingen.

Preventie

Amer Gobeljic.
Volledig scherm
Amer Gobeljic. © CCV

,,Dit werk doe ik nu zo'n vier jaar. Hiervoor heb ik in andere vormen van beveiliging gewerkt. Het leuke hieraan is dat het niet commercieel is. Ik hoef de ondernemers niks aan te smeren als camera's ofzo. Ik helpt ze alleen bij preventie. De check is gratis en daarna krijgen ze een rapport met tips. De meeste, als het opbergen van een schaar, kosten niks. Andere, als het plaatsen van beter sluitwerk, kost ook niet veel."

,,Onze ervaring is dat bijna iedere ondernemer, zelfs de meest ervaren, wel ergens een momentje bij heeft van 'Shit daar heb ik niet bij stilgestaan'", aldus Amer Gobeljic van CCV.

Hij is adviseur lokale projecten voor de regio Zeeland, West- en Oost-Brabant en zorgt onder meer voor het inplannen van de 'scanners' als Van Rooij. Gobeljic: ,,Over twee weken bieden we deze scans aan in Oosterhout."

Vergoed

Dit jaar wordt zo'n scan nog vergoed door de overheid. Via het ministerie van Veiligheid en Justitie krijgen gemeenten subsidie om deze preventieve onderzoeken gratis aan te bieden aan ondernemers. ,,Wij zijn een groot voorstander van dergelijke veiligheidscontroles", legt Ellen Prins, secretaris van Midden-en Kleinbedrijf Nederland (MKB), uit. ,,In de huidige begroting is geen budget vrijgemaakt hiervoor. Dit is zonde want preventie is goedkoper voor de overheid dan de schade achteraf."

Sandra van den Maagdenberg, eigenaresse van L&L bodyfashion, is blij met de scan. ,,Het zijn fijne tips die je direct kan toepassen. De bonnenprikker en schaar zijn weggestopt. Nooit over nagedacht."

Stelend personeel

Ook Bart Dirven, eigenaar van winkel The World of Walking in Made, is blij met de check. ,,In het verleden hebben we weleens te maken gehad met stelend personeel. Moeilijk om mee te maken, omdat je juist je medewerker wilt vertrouwen. Ik heb jaren geleden een informatieavond over veiligheidsscans bijgewoond. Toch veranderd criminaliteit en daar moet je steeds weer op inspelen."

Van Rooij voert gemiddeld twintig scans per week uit. ,,Ik volg een stappenplan. Als ik eenmaal in gesprek ben met de eigenaar vraag ik of ze bekend zijn met de wijkagent, de buurtapp, burgernet, overvaltrainingen en stickers met symbolen erop om klanten te attenderen dat er op ze gelet wordt. Binnen een uurtje heb ik beeld van wat waar ze nog op zouden kunnen letten in het kader van preventie. Ik spreek vaak over bezoekers, omdat klanten binnen komen met de intentie om te betalen."

Tips

 • Etalage
  Bouw deze niet dicht met platen en hang de ramen niet vol met posters. Zorg dat iedereen kan zien wat er binnen gebeurt. Zelf kun je zo ook zien wie er buiten staat en welke auto's voorbijkomen.

 • Overzicht
  Plaats geen hoge stellingen in het midden van de winkel en hang eventueel spiegels op, zodat je vanaf de kassa de hele zaak kunt overzien.

 • Routing
  Hang niet alle dure producten vooraan in de winkel. Daar zijn ze makkelijker mee te nemen. Zet ook je kassa niet direct bij de deur neer. Denk erover na wat je buiten presenteert. Leg kleine voorwerpen die makkelijk te pakken zijn in een vitrine.

 • Wapens
  Leg geen scherpe voorwerpen op de balie. Een schaar of bonnenprikker kan als wapen tegen je gebruikt worden.

 • Alarm
  Zorg ervoor dat je iedereen opmerkt die binnenkomt en begroet iedere klant actief. Een belletje bij de deur is effectief. Voor het alarmeren van anderen bij problemen kun je een alarmknop plaatsen bij de kassa. Bijvoorbeeld om een andere winkelier te attenderen.

 • Assertiviteit
  Wanneer je ziet dat iemand 'per ongeluk' iets of zijn haar tas stopt. Spreek diegene aan en zeg dat je zag dat er iets per ongeluk in zijn of haar tas is gevallen en dat je het wel even bij de kassa neerlegt. Zo voorkom je niet alleen dat ze stelen, maar ook dat ze terugkomen.

 • Betalen
  Zorg ervoor dat ze niet in je kassalade kunnen kijken. Stimuleer pinnen actief, zodat er zo min mogelijk geld in huis is. En leg een scanner bij de kassa om briefgeld op echtheid te controleren.

 • Training
  School je personeel. Diefstal en overvaltrainingen zorgen voor alertheid, veiligheid en preventie. Professionele trainingen zijn effectief, omdat ze het interactief beleven.

 • Sloten
  Zorg ervoor dat je hang-en sluitwerk goed op orde is. Ook bij een zijdeur die nooit gebruikt wordt.

 • Routine
  Sluit nooit alleen af. Routine kan een vals gevoel van veiligheid geven. Wanneer je te veel op je gemakt bent, ben je niet meer waakzaam genoeg. Blijf altijd alert.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement