Volledig scherm
Geert Wilders. © ANP

Geert Wilders naar infoavond over 40 miljoen kostende verbouwing azc Gilze

updateGILZE - PVV-leider Geert Wilders heeft zich aangemeld voor de inloopavond over de verbouwing van asielzoekerscentrum Gilze op 2 oktober. Wilders laat weten zich ‘ter plekke te willen laten informeren over het miljoenen verslindende project’. Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen zegt dat Wilders van harte welkom is. Op 5 oktober is een demonstratie aangekondigd.

De partijleider van de PVV, die wil adviseren ‘direct te stoppen met deze asielwaanzin’, heeft zich per mail aangemeld voor de inloopavond die in eerste instantie bedoeld was voor inwoners van de gemeente. Tijdens de avond krijgen belangstellenden informatie over het vier jaar durende moderniseringsproject dat 40 miljoen euro gaat kosten. 

De verouderde gebouwen (begin jaren 40) worden geschikt gemaakt voor de opvang van 1200 asielzoekers. Daarmee is azc Gilze een van de drie grote asielzoekerscentra van Nederland. Deels wonen asielzoekers nu nog in noodcabines. Wilders laat weten de avond samen met PVV-Kamerlid Emiel van Dijk te bezoeken.

Mening vormen

Burgemeester Jan Boelhouwer zegt de PVV-leider hartelijk te zullen ontvangen. ,,In de Tweede kamer heb ik altijd buitengewoon goed met hem samengewerkt. Ik heb hem ook al eens uitgenodigd een bezoek aan de gemeente te brengen. Ieder Kamerlid en ook anderen hebben het recht om hun mening te vormen.” 

Hij is niet bang dat het bezoek van Wilders tot een oploop leidt of extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk maakt. ,,Voor de beveiliging zorgt een speciale dienst. Eventuele verkeersmaatregelen zal de politie treffen.”

Boelhouwer zegt dat het asielzoekerscentrum al sinds 1993 zo goed als incidentloos in de gemeente is gevestigd.  ,,Zowel inwoners als gemeenteraad hebben zonder sentimenten ingestemd met de verbouwing van het azc waardoor de capaciteit toeneemt van 850 naar 1200. Dat sentiment leeft hier niet. En dat vind ik een compliment waard.”

Quote

Zowel inwoners als gemeente­raad hebben zonder sentimen­ten ingestemd met de verbouwing van het azc waardoor de capaciteit toeneemt van 850 naar 1200. Dat sentiment leeft hier niet

Jan Boelhouwer, Burgemeester

De verbouwing noemt de burgemeester een goed besluit om een einde te maken aan gesleep met mensen. Asielzoekers moeten nu nog meestal naar Den Bosch voor gesprekken met bijvoorbeeld de IND. Op het azc-terrein komen ook kantoren, waardoor asielzoekers ter plaatse gehoord kunnen worden en van andere diensten gebruik kunnen maken. ,,Dit levert voor honderd  man werkgelegenheid op. Het heeft ook lokale uitstraling omdat eigen ondernemers goederen kunnen leveren.” 

Demonstratievrijheid

Een aantal mensen heeft toestemming gevraagd om op 5 oktober te demonstreren bij het azc. ,,Kennelijk vinden zij met Wilders dat investeren in huisvesting verknoeid geld is. Demonstratievrijheid is een groot recht. Iedereen mag zijn mening geven.” Of er een grote toeloop komt wacht de burgemeester af. ,,Eerder hebben we een optocht door het dorp gehad van radicale anarchisten die tegen het opsluiten waren van asielzoekers. Ook dat is prima verlopen.” 

Quote

We willen iedereen laten zien wat de bedoeling is. In eerste instantie aan direct betrokke­nen, maar dat doen we net zo lief aan Geert Wilders of anderen.

Carine Portengen, Woordvoerster COA

Carine Portengen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers(COA) vertelt dat in principe iedereen op de avond welkom is, maar dat het azc in principe besloten woongebied is. Als gast of na aanmelding bij de receptie is toegang mogelijk. Het COA weet graag vooraf wie er komt in verband met de grootte van de zaal en de koffie. 

Ze is niet bevreesd voor 'Steenbergse toestanden’. ,,We hebben 25 jaar ervaring met het houden van bijeenkomsten en maken vooraf een inschatting, samen met gemeente en politie. We willen iedereen laten zien wat de bedoeling is. In eerste instantie aan direct betrokkenen, maar dat doen we net zo lief aan Geert Wilders of anderen.”