Volledig scherm
Het keerboogknooppunt Hooipolder. © PVV Brabant

Geen verkeerslichten? ‘Maak keerbogen bij Hooipolder‘

RAAMSDONKSVEER - Zonder verkeerslichten knooppunt Hooipolder voorbijrijden. De PVV Brabant denkt dat het kan en komt met een eigen oplossing: het keerboogknooppunt. “Dit bestaat nog niet“, zegt initiatiefnemer Harry van den Berg (PVV). 

Rijkswaterstaat gaat vanaf 2022 aan de slag met Hooipolder. Er komt een verbindingsboog van Zonzeel naar Gorinchem. Ook komen er extra rijstroken ter hoogte van het knooppunt, waardoor een deel van de verkeerslichten vervalt. Dit zou al flink wat opstoppingen moeten oplossen. “De fly-over biedt weliswaar een flinke tijdswinst, maar of de oplossing ook op langere termijn blijft voldoen is de vraag en feit blijft dat de verkeerslichten blijven staan“, meent Van den Berg. Hij ging op de ontwerpersstoel zitten en tekende een knooppunt uit met vier keerbogen op viaducten. 

Zonder verkeerslichten

Wie bijvoorbeeld vanuit Zonzeel richting Gorinchem gaat, zal zonder verkeerslichten eerst rechtsaf naar Breda worden geleid. Vervolgens kom je op de keerboog terecht en kun je daarna naar het noorden richting Gorinchem rijden. Auto's die rechtsaf moeten, hebben sowieso vrij spel.  “Vanwege het feit dat verkeer niet hoeft te stoppen en doordat er geen fly-over hoeft worden aangelegd, is het de verwachting dat het geluid afneemt. Linksaf slaand verkeer maakt meer meters, waardoor het geluid mogelijk toeneemt. De exacte effecten moeten doorgerekend worden.“ Volgens Van den Berg bedragen de kosten zo'n 70 tot 80 miljoen euro, minder dan de verbindingsboog van nu. 

Volledig scherm
De aanpassingen bij Hooipolder zoals Rijkswaterstaat gaat doen.

Volgens Van den Berg zijn vier keerbogen en viaducten bij Hooipolder inpasbaar. Hij brengt zijn idee in tijdens de vergadering van de Provinciale Staten (vandaag). Begin 2019 wordt het tracébesluit over Hooipolder en de A27 genomen. Of Rijkswaterstaat het plan over gaat nemen? Van den Berg: “Die kans acht ik niet zo groot, wellicht kan dit ingebracht worden zonder dat dit de boel vertraagt.“ 

  1. Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop  Den Hout zingt het woord voor woord mee

    Ook ‘Het is een nacht’ van Guus Meeuwis bestaat 25 jaar en Paaspop Den Hout zingt het woord voor woord mee

    DEN HOUT - Dit weekend vindt in Den Hout de 25e editie van Paaspop Den Hout plaats, met zaterdag Nielson en Guus Meeuwis (om 20:00 uur) als voornaamste publiekstrekkers. De zaterdag is uitverkocht. Vrijdagmiddag voegde de organisatie een extra festivaldag toe in de vorm van een kindermiddag. 220 kinderen vermaakten zich met springkussens over het gehele terrein. ,,Dat was eigenlijk speciaal voor ons jubileum, maar de kinderen en ouders vonden het geweldig. We kregen regelmatig de vraag om dit volgend jaar nogmaals te doen; dat gaan we daarom natuurlijk nog wel bekijken”, legt Bram Bul van de organisatie uit.