Volledig scherm
De twee stenen bloembakken zijn duidelijk beschadigd door de brand. © Caroline Van Schubert

Geen verdachten bij Hankse plantenbakkenpyromanie

HANK - De politie heeft geen verdachten in het onderzoek naar de brandende bloembakken in Hank. ‘Het is moeilijk om tot hard bewijs te komen.’

De laatste brand was in de nacht van woensdag op donderdag in twee bloembakken aan de Kerkstraat. ,,We kregen de melding om drie uur 's nachts. Volgens de brandweer waren er de week daarvoor ook een paar kleine brandjes geweest”, vertelt politiewoordvoerder Rob Luijten.

Weerstand

Eind april werden de bloembakken geplaatst als verkeersremmende maatregel, maar al snel kwam er weerstand van een groep bewoners. Het is de derde keer binnen vier maanden dat het straatmeubilair nu vlam heeft gevat. In alle drie de gevallen maakte de gemeente melding bij de politie.

Quote

Het kunnen ook vandalen zijn die het grappig vinden om de bakken in brand te steken

Rob Luijten, politiewoordvoerder

Of de brand een protestactie is tegen de verkeersmaatregelen, durft de politie niet te zeggen. ,,Het zou logisch zijn, maar je moet oppassen met speculeren. Er is geen indicatie voor”, zegt de woordvoerder. ,,Het kunnen ook vandalen zijn die het grappig vinden om de bakken in brand te steken.”

De zaak is wel in onderzoek, maar dat is lastig zonder harde bewijzen. ,,Je zou in dit geval iemand op heterdaad moeten betrappen of er zou een getuige naar voren moeten komen met een signalement.” Ook zijn er geen camerabeelden beschikbaar van het gebied.

Quote

Er is niemand aangehou­den omtrent de autobran­den in die periode

Rob Luijten, politiewoordvoerder

Autobranden

Tussen 2015 en 2016 brandden er in een jaar tijd negen auto's uit in de Vogelbuurt in Hank. De kans is klein dat er een verband is met de huidige branden, denkt de politie. In het dorp gaat het gerucht dat de branden in die tijd door iemand uit het wijkteam werden aangestoken, maar dat kan de politie niet bevestigen. ,,Er is niemand aangehouden omtrent de autobranden in die periode.”