Volledig scherm
© Thinkstock

Geen cel voor man uit Raamsdonksveer die jarenlang nichtje misbruikte

BREDA/RAAMSDONSKVEER - Geen straf voor een 33-jarige inwoner van Raamsdonksveer die jarenlang misbruik heeft gemaakt van zijn destijds minderjarige nichtje. De rechtbank meent dat celstraf of een maatregel geen toegevoegde waarde heeft voor de verstandelijk beperkte man.

De officier van justitie had zes maanden voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden en een lange proeftijd geëist. Maar de rechtbank denkt dat hij zich toch niet aan die voorwaarden kan houden, omdat hij verstandelijk op het niveau van een peuter functioneert. Bovendien zal, om diezelfde reden, een gevangenisstraf weinig of geen effect op hem hebben. 

Quote

De man kampt met een seksuele obsessie en vertoont ook in de instelling waar hij verblijft op dat vlak grensover­schrij­dend gedrag

Gedragsdeskundigen zeggen dat hij constante begeleiding nodig heeft. Hij kampt met een seksuele obsessie en vertoont ook in de instelling waar hij verblijft op dat vlak grensoverschrijdend gedrag. Hij heeft een autistische en pedofiele stoornis.

Geen aangifte

Quote

Omdat haar oom zei dat ze niets mocht vertellen, heeft het meisje het misbruik lange tijd voor zich gehouden.

Daar komt bij dat het inmiddels 18-jarige slachtoffer en haar moeder geen aangifte hebben gedaan tegen respectievelijk hun oom en broer. Ze waren niet uit op straf, maar vinden het wel belangrijk dat recht wordt gedaan aan de gevoelens van het meisje en dat wordt erkend wat haar is aangedaan. 

De rechtbank acht bewezen dat zij jarenlang het slachtoffer is geweest van ontuchtige handelingen, thuis en op vakantie. Dat begon al toen ze zes jaar oud was. Omdat haar oom zei dat ze niets mocht vertellen, heeft het meisje het misbruik lange tijd voor zich gehouden. Ze durfde het pas in 2016 aan haar moeder te vertellen.

De advocaat van de man had nog aangevoerd dat de verklaring van het meisje onvoldoende bewijs is. Maar de rechtbank ziet genoeg steunbewijs in de verklaring van de moeder en de rapportage van de stichting Prisma die de man begeleidt.