Volledig scherm
De oude begraafplaats bij Raamsdonk heeft een historisch karakter, maar kan eigenlijk niet meer als begraafplaats gebruikt worden © Marja Klein Obbink

Geen begrafenissen meer op oude Begraafplaats Raamsdonk

RAAMSDONK - De sfeervolle oude begraafplaats achter de Lambertuskerk in Raamsdonk is niet meer geschikt om er mensen te begraven. De plek moet worden omgevormd tot een gedenkpark. 

Dit staat in de toekomstvisie op de begraafplaatsen van de gemeente Geertruidenberg. Op 27 juni legt het college dit plan voor aan de raad. 

Graven van wel 150 jaar 

Op dit moment onderzoeken erfgoedverenigingen de cultuur-historische waarde van de oude begraafplaats en haar grafmonumenten. De graven die geen historische waarde hebben worden geleidelijk aan geruimd. In de plaats daarvan komt een verzamelgraf met een gedenkteken waarop de namen staan van de overledenen. 

Geertruidenberg onderhoudt drie openbare begraafplaatsen. Een in Den Berg zelf (Haven), de andere twee liggen bij de Lambertuskerk in Raamsdonk. De oudste, met graven van wel 150 jaar oud, ligt achter de kerk. 

Historisch karakter 

Een begraafplaats met een historisch karakter, aldus de gemeente, met lommerrijke bomen waaronder grote, soms weggezakte grafmonumenten rusten. Veel grafzerken verkeren in slechte staat. Maar ook om een andere reden neemt deze begraafplaats een bijzondere positie in: de waterstand is er te hoog. 

,,Er mag eigenlijk niet meer begraven worden”, zegt wethouder Kevin van Oort onomwonden. ,,Er kan alleen nog enkeldiep gegraven worden; een dubbelgraf kan er al zeker niet. Je moet je afvragen of we deze plek nog wel als begraafplaats moeten gebruiken".  De andere twee begraafplaatsen bieden volgens hem nog voldoende ruimte.  

Quote

Er kan alleen nog enkeldiep gegraven worden; een dubbelgraf kan er al zeker niet.

Kevin van Oort , Wethouder

Verzamelgraf voor de resten

Het probleem dat Geertruidenberg ook te lijf wil gaan is dat er ‘geen eenduidig grafbeleid’ is, aldus Van Oort. ,,Met het dan niet verlengen van grafrechten is in het verleden wisselend omgegaan. Van sommige mensen die geen grafrechten meer betaalden, bleven toch de grafmonumenten staan. Er werd bijvoorbeeld wel ondergronds geruimd, maar niet bovengronds. Zo kreeg je scheve situaties met de mensen die (nog) wel netjes grafrechten betaalden."

Wat dat ruimen betreft: op elke begraafplaats komt een verzamelgraf voor de resten. Daarbij komt een monumentje met daarop de namen van de overledenen. Zodat er altijd een plek blijft om te gedenken.