Geen aangifte tegen vandalen

Gedupeerden van de vernielingen de afgelopen tijd in Dongen doen geen aangifte. ,,We willen niet dat kinderen van acht worden vervolgd.''

Ze staan er om de sfeer te verhogen, maar de kerststal aan het Looiersplein en de schaatsbaan op het Wilhelminaplein in Dongen zijn blijkbaar ook aantrekkelijk voor mensen die zin hebben in baldadigheid.

Eerst moesten twee beelden van de kerststal het ontgelden, dinsdagavond hakte iemand een gat in het ijs van de schaatsbaan. Eerder op de dag werden bovendien drie ruiten ingegooid bij basisschool Heilig Hart aan de Schoolstraat.

De gedupeerden handelden met de kerstgedachte in het achterhoofd: er werd geen aangifte gedaan; alles wordt onderling afgehandeld.

Om met het goede nieuws te beginnen: een van de beelden uit de stal is terug. Gisterochtend vond Paul Biekens van Dongen Promotion het schaap terug in de stal, netjes verpakt in een vuilniszak. De twee schapen werden dinsdagnacht losgerukt van de bodemplaat. Een ervan lag bij de stal, de ander was weg. ,,Ik denk dat de dader de berichtgeving erover heeft gelezen en spijt kreeg'', zegt Biekens. Hij denkt geen aangifte te gaan doen. ,,Er gaan vaker beelden stuk. Die repareren we gewoon zelf. Wij gaan dit niet op onze verzekering verhalen.''

Biekens kon gisteren sowieso vroeg zijn bed uit om het ijs op de overdekte schaatsbaan te repareren. Daar hakte iemand de avond ervoor een gat in. IJsmeester Biekens verwijst voor verdere details naar de voorzitter van Stichting DongenIce, Jeroen de Roos. Die wil geen commentaar geven, behalve dat 'alles is opgelost samen met de betrokkenen'.

Ook de leiding van de Heilig Hart school doet geen aangifte bij de politie.

Twee jongens van acht gooiden dinsdag drie ruiten in met het poortje van de kerststal aldaar. Directeur Mark van Gils is terughoudend met commentaar, omdat hij de kinderen wil beschermen. De ruiten werden dinsdag provisorisch hersteld. ,,Voor de school begint op 9 januari worden de ruiten weer helemaal hersteld'', zegt Van Gils.

De politie kwam nog wel ter plaatse nadat een getuige de kinderen had betrapt. Maar ook de school doet geen aangifte en handelt alles verder af met de ouders van de kinderen. Van Gils: ,,Wij willen niet dat kinderen van acht worden vervolgd.''