Volledig scherm
© Johan Wouters

Gedichtenbundel over Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten klaar

,,Dit vonden we een mooie zin. Je kunt uitvliegen, maar je wortels blijven toch hier liggen." Zo duidt Marielle Doremalen de titel van dorpsgedichtbundel Waar mijn wortels vleugels werden.

De zin komt uit een gedicht van Badia et Talabi, dat ook opgenomen is in de bundel. Deze wordt vanavond gepresenteerd in De Hof in Gilze. Ongeveer veertig gedichten die Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten pogen te vangen.

Voor de helft geschreven door beroepsdichters, de andere helft komt van bewoners zelf. De afgelopen maanden werden bewoners opgeroepen zich creatief te uiten over hun woonplaats. Jan de Jong van de heemkundekring verzorgde daarom een gratis workshop.

,,Dat leverde leuke reacties op. Er zijn nu gedichten uit alle vier de dorpskernen", vertelt Doremalen. De gedichten raken je, zegt Doremalen. De loftuitingen, de weemoed, de diepere betekenis in bepaalde poëtische zinnen.

,,Het gaat veelal over bepaalde plekken. Over gevoelens. Er is een inwoner van Gilze die hier niet geboren is. Het gedicht beschrijft dat je er dan nooit echt bij hoort", aldus Doremalen.

Professionele dichters reden samen door de vier dorpskernen ter inspiratie. Zij schreven nog vijf gedichten over belangrijke instellingen uit de regio.