Volledig scherm

Gebroeders Ko: 'Geen spijt van liedje Oh Sylvana'

RAAMSDONKSVEER - De Gebroeders Ko uit Raamsdonksveer, die de tekst van het nummer Oh Sylvana schreven, hebben geen spijt van het nummer. "Waarom zouden we spijt moeten hebben? Wij hebben gewoon een hartstikke leuk carnavalsnummer geschreven", zegt Ton Koopmans. Met zijn broer Gerard schreef hij het nummer voor carnavalszanger Rob van Daal uit Etten-Leur. Over het nummer is veel ophef ontstaan, omdat er een filmpje bij het nummer is gemaakt waarin Sylvana Simons op een vervelende manier wordt weggezet.

"Als een of andere randdebiel een rare clip gaat maken, kunnen wij daar niets aan doen", aldus Koopmans. De Gebroeders Ko en Rob van Daal blijven volhouden dat het nummer helemaal niet over Sylvana Simons gaat, maar over een Russisch meisje wier vriendje klaar met haar is. "Als je van te voren bedenkt wat je wil horen in een nummer, kun je dat er altijd wel in terugvinden", zegt Koopmans. "En trouwens, stel nou dat het wel over Sylvana Simons zou gaan, wat is daar dan erg aan?"

Ondanks het gebruiken van de melodie van Zie Ginds Komt De Stoomboot en de verwijzing naar 'zielepiet', vindt Koopmans het raar dat mensen de vergelijking met Sylvana Simons trekken. "Als we zelfs al geen 'zielepiet' meer mogen zingen in een carnavalsnummer, dan weet ik echt niet meer waar we mee bezig zijn met z'n allen", zegt hij. Zanger Van Daal zei dit weekend tegen BN De Stem dat hij blij is dat de link met Simons wordt gelegd. "Dat is buitengewoon prettig. Nu willen ze me in alle praatprogramma's hebben."

Overleg veiligheid Simons
Eerder vandaag maakte de politieke partij DENK bekend dat zij dinsdag in gesprek willen met de overheid over de veiligheid van Simons, naar aanleiding van het filmpje. Simons is kandidaat-Kamerlid voor de partij. Een gemeenteraadslid in Den Haag stapte al naar het plaatselijke Bureau Discriminatiezaken om te klagen over het filmpje.

In het filmpje wordt Simons afgebeeld als Zwarte Piet en naakte Afrikaanse vrouw. Ook is haar hoofd geplakt in beelden die verwijzen naar de lynchpartijen van de Ku Klux Klan, de racistische organisatie die in de VS met geweld protesteerde tegen de afschaffing van de slavernij.