Volledig scherm
Rechtbanktekening Cora O.
Illustratie Eric Elich © Ankie Kop

Gastouder Cora O. vrijgesproken van doodslag op baby Jimmy

Gastouder Cora O. uit Oosterhout is vandaag door de rechtbank in Breda volledig vrijgesproken van doodslag op baby Jimmy. De officier van justitie eiste twee weken geleden nog 7 jaar cel tegen de 44-jarige vrouw. Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd in beroep te gaan. 

Volgens de officier van justitie heeft ze het kind zo hard geschud dat hij overleed aan het zogenoemde shaken baby-syndroom. De rechtbank neemt deze bevinding over, maar stelt vast dat de vrouw geen opzet had op de dood. Ze was zich er niet van bewust dat haar gedrag nadelig zou zijn voor de gezondheid van het kind.

Quote

Ergens moet het toen bij haar fout zijn gegaan

Officier van Justitie

Het incident zou in Oosterhout zijn gebeurd op 17 juni 2013. Een week later overleed Jimmy. Het jongetje kwam nog gezond bij de gastouder thuis, daarna werd hij huilerig en kreeg O. hem niet stil. ,,Ergens moet het toen bij haar fout zijn gegaan’’, aldus de officier. ,,Ik kan geen andere conclusie trekken.’’

De rechtbank gaat daar deels in mee. De rechtbank volgt de medische verklaringen, waaruit blijkt dat het toegebrachte letsel vlak voor de 112-melding door hard schudden moet zijn veroorzaakt. De gastouder heeft verklaard op dat moment als enige bij de baby te zijn geweest.

Geschrokken

Ze heeft steeds verklaard, ook tijdens opgenomen vertrouwelijke gesprekken, dat ze geschrokken was toen ze de baby aantrof en hij niet reageerde. Zij wilde Jimmy met haar handelen juist bij bewustzijn krijgen. Van een motief om het kind te doden is niets gebleken. De rechtbank acht dan ook niet bewezen dat de gastouder het fatale letsel met opzet heeft toegebracht.

Forensisch deskundigen zijn het niet met elkaar eens. Twee, waaronder het NFI, geven het zogenoemde shaken baby-syndroom als doodsoorzaak, één juist niet en een vierde vindt dat meer onderzoek nodig is.

De moeder van Jimmy maakt vooral de farmaceutische industrie verwijten. Zij kwam in haar slachtofferverklaring tijdens de zitting met een aanklacht tegen vaccinaties. Het zou slechter zijn gegaan met de baby nadat hij zijn tweede inenting kreeg. ,,Wij geloven Cora’’, aldus de moeder.