Volledig scherm
Twee ganzen pikken nest in van de visarenden in de Biesbosch. © Thomas van der Es

Ganzen pikken nest in van visarenden in Biesbosch

Twee grote Canadese ganzen hebben het zichzelf makkelijk gemaakt door in de Biesbosch het nest in te pikken van visarenden. Of ze er lang profijt van hebben valt te betwijfelen.

Vorig jaar keerden de visarenden na overwintering in Afrika op 26 maart terug op hun nest aan de Boomgatweg. De visarenden hebben de laatste twee jaar in dat nest al vier jong grootgebracht. In 2016 was dat met één jong het eerste succesvolle broedsel ooit in Nederland. Vorig jaar waren zelfs twee paartjes visarenden succesvol in de Biesbosch, met elk drie jong. Het tweede paartje zat in het nest in een hoogspanningsmast in spaarbekken De Gijster. Het nest was daar al het jaar ervoor gemaakt, maar er werd toen nog niet op gebroed.

Paasweekeinde

Als de visarenden terugkeren in de Biesbosch, krijgen zij een warm welkom. Delta Safari houdt drie ‘welkom-visarend-excursies’ in het paasweekeinde. Boswachters verwachten dat de roofvogels deze week terugkeren na hun overwintering in Afrika.

Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn twee excursies, de vroege om 9.00 uur en één om 13.00 uur. De excursie duurt drie uur en begint op een boerderij in de Noordwaard. Daar is een korte introductie over de recente geschiedenis van de Noordwaard en de komst van de visarend als broedvogel. 

Daarna gaan deelnemers met een busje het gebied in om uit te kijken naar de visarenden. Aanmelden moet op de site van Delta Safari.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Prachtig fotomateriaal
Thor-stoomveerdienst vanuit Geertruidenberg

    Prachtig fotomateriaal Thor-stoomveer­dienst vanuit Geertrui­den­berg

    GEERTRUIDENBERG - In 1846 vertrok de eerste boot met personen, goederen en vee vanuit Geertruidenberg naar Rotterdam. Zelfs koning Willem II maakte gebruik van de THOR-veerdienst Stad Geertruidenberg, die ook plaatsen als Capelsche Veer, Dussen, Keizersveer en Drimmelen aandeed. Ze waren een begrip de Thor-lijndiensten naar Rotterdam. Cees Schuller schreef er een boek over. Daarover gaat de lezing op donderdag 20 december in Geertruidenberg.