Volledig scherm
Docente Miranda van Bragt van het Mgr Frenckencollege in Ooterhout bekijkt met leerlingen Morris, Joep, Nicole en Fenna de uitwerkingen voor een expo die leerlingen er binnenkort gaan geven. © Pix4Profs / Johan Wouters

Frencken-leerlingen over cultureel erfgoed: carnaval is meer dan alleen zuipen

OOSTERHOUT - Wat is voor jou belangrijk aan kunst en cultuur en wat is nu de moeite om bewaard te blijven? Zo'n 110 leerlingen van het Mgr. Frencken College onderzochten de culturele eigenheid van Brabant. Hun bevindingen over feest, muziek en samenzijn presenteren zij morgen tijdens CultuurLokaal op het Galvanitasterrein.

''Cultuur is voor iedereen anders'', stelt Fenna van Geerenstein (17) uit 5VWO. Samen met haar klasgenoot Nicole Schouten(16) presenteert zij de expositie voor de gemeente en de provincie. ‘’De meeste leerlingen vinden muziek heel belangrijk, net als feesten, gezelligheid en samenzijn'', meent Nicole. 

‘’Wij vinden carnaval ook cultuur. Het hoort bij Brabant en is veel meer dan alleen zuipen. Het is traditie en samen gelijkwaardig zijn'', vult Fenna aan. 

Nieuwe hoeders

In een handgeschreven brief formuleerden de leerlingen wat voor hen nu belangrijke kunst en cultuur is en waarom? Een aantal van die brieven zijn onderdeel van expositie, net als dans, muziek, een kort toneelstuk, een gedicht, interviews en verhalen rondom het thema. 

Ook Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant maakt zijn opwachting: ''Ik vind het enorm belangrijk om het debat met jongeren nu al aan te gaan. Zij worden straks de nieuwe hoeders die moeten zorgen dat ons erfgoed bewaard blijft'', benadrukt hij. Aanleiding voor het project was het onderzoek naar de 'Culturele eigen(wijs)heid van Brabant' van Brabantkennis. 

Intens project

CKV-docent Miranda van Bragt, besloot haar leerlingen bij die zoektocht te betrekken: ''Het was een heel intens project, ik wilde de leerlingen aan het denken zetten'', bekent ze. 

Tijdens de expositie wordt ook Galavanitas als erfgoed onder loep genomen en spreken de leerlingen hun wensen voor het te realiseren Cultuur Productiehuis uit. De expositie is morgen gratis te bezoeken en duurt van 19:00 uur tot 21:30 uur.