Volledig scherm
foto ter illustratie © ROBIN UTRECHT

Fraude met WW-uitkeringen, aanhouding in Dongen

DEN HAAG/DONGEN - In een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met WW-uitkeringen hebben rechercheurs van de Inspectie SZW vijf mensen met een Poolse achtergrond aangehouden, onder meer in Dongen.  Ze worden verdacht van valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie vermoedt dat de vijf als tussenpersonen Poolse arbeidsmigranten helpen met het verkrijgen en behouden van WW-uitkeringen.

“Vermoedelijk verblijven deze zogenaamde uitkeringsgerechtigden voornamelijk in Polen, zonder dit aan uitkeringsinstantie UWV te laten weten. Het gaat om honderden mensen die er profijt van hebben gehad", aldus een woordvoerder van de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).  “De tussenpersonen ontvangen de post van het UWV op hun adres, waardoor bekend was wanneer aan welke verplichting moest worden voldaan om de uitkering te behouden.”

In Dongen is een Pool aangehouden. Ook in Noordwijk, Raalte, Dordrecht en Rotterdam zijn aanhoudingen verricht. “Het gaat in alle gevallen om mensen met een Poolse achtergrond.” In de gemeenten Leiden, Rotterdam en Zwolle zijn kantoorpanden doorzocht.

Er is beslag gelegd op administratie, computers en een auto. Daarnaast is in één van de woningen een gaspistool aangetroffen en in een andere woning een imitatiewapen. Volgens de SZW-woordvoerder is niet duidelijk of de vijf verdachten elkaar kenden of in groepsverband te werk gingen. “Misschien dat ze elkaar getipt hebben. We weten het niet, maar het maakt wel onderdeel uit van het onderzoek”, aldus de zegsman die meer aanhoudingen niet uitsluit.

Een eerder strafrechtelijk onderzoek van de Inspectie SZW heeft in januari vorig jaar al geleid tot de veroordeling van twee tussenpersonen wegens het plegen van strafbare feiten, waaronder valsheid in geschrifte.  Als vervolg op dit strafrechtelijk onderzoek heeft het UWV zelf een onderzoek gestart naar dit fenomeen. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Recherche Inspectie SZW.

Afgelopen zomer leidden de inspanningen tot een strafrechtelijke doorzoeking van twee panden in Helmond, waarbij meerdere personen worden verdacht van strafbare feiten. Dit onderzoek loopt nog.