Volledig scherm
De nieuwe samenstelling van het college van B en W van Gilze en Rijen. Vlnr. wethouder David Vermorken (VVD), wethouder Sandra Diepstraten (CDA), griffier Joep Timmermans, Burgemeester Jan Boelhouwer, wethouder Ariane Zwarts en wethouder Aletta van der Veen. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Forse kritiek op programma nieuwe coalitie Gilze en Rijen

RIJEN - Het nieuwe coalitieprogramma van Kern'75, Gemeentebelang(GB), CDA en VVD kreeg forse kritiek van de oppositie. Het is vaag, niet onderbouwd, oude wijn in nieuwe zakken, vinden D66, PvdA en Groen Gilze en Rijen(GGR). 

In weerwil van de traditie bepaalde niet het lot, maar raadsvoorzitter Jan Boelhouwer deze keer wie mocht beginnen met reageren op het nieuwe coalitieakkoord. Dus mocht eerst de oppositie gaten schieten in het ‘op veertig punten aangepaste program’. Dat zou dan mede onder invloed van de nieuwe coalitiepartner VVD zijn gebeurd en op bijgestelde verwachtingen sinds de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar.  

Vechthouding

En zo stonden D66, PvdA en GGR weer in de vechthouding. Dat was maandag ook al zo toen de twee nieuwe wethouders, David Vermorken en Sandra Diepstraten, werden benoemd. Daarbij had de oppositie het feestje ‘op brute wijze vergald’, meende Jac Wouters van het CDA en de andere coalitiepartijen sloten zich daar bij aan. De burgemeester verwees naar een traditie van respect voor elkaar en riep op in die traditie te blijven vergaderen.

Dat leek aan dovemansoren gezegd bij D66. Of misschien was dat olie op het vuur. Waar PvdA en GGR hun toon matigden en zich wel kritisch maar minder fel opstelden, pakte Frits van Vugt van D66 nog eens extra hard uit. Eerst had hij al gezegd dat er niks nieuws onder de zon was in het programma. Dat bleek een opzetje. Hij diende een motie in met steun van PvdA en GGR, die volgens hem precies de tekst was die VVD een jaar eerder had ingediend. Alleen zat VVD nu in de coalitie. 

Aanval

Vervolgens opende hij de aanval op GB. Fractievoorzitter Johan Manders had net gezegd dat D66 zo zuur reageerde en de coalitie voor VVD als partner had gekozen omdat die partij wel constructief meedacht.  Van Vugt: ,,U bent zuur. Dat begrijp ik want de helft van je fracties is weggelopen. U bent de verliezer, want niet meer nodig voor een meerderheid. Als u uw wethouder die vaak terecht kritiek krijgt had willen beschermen, dan heeft u haar een slechte dienst bewezen.”

De coalitie bleef verwoede pogingen doen de oppositie uit te nodigen positief mee te doen. Met goede voorstellen te komen. Maar dat leek het meest op de uitnodiging van een danser aan een muurbloem.