Volledig scherm
OOSTERHOUT - Tientallen fietsen blokkeren de ingang naar de fietsenstalling op het busstation aan de Leijsenhoek. © Pix4Profs-Ron Magielse

Fietsenjungle bij busstation Oosterhout ‘erger dan ooit’

OOSTERHOUT - Steeds meer mensen zetten hun fiets zomaar ergens neer bij het centrale busstation in Oosterhout. ,,Het is al jaren een chaos, maar het is nu erger dan ooit”, aldus een buschauffeur. ,,De fietsenstalling wordt geblokkeerd door tientallen verkeerd gestalde fietsen. Niemand kan er nog door. Goedwillende mensen die hun fiets netjes in de rekken hebben gezet, hebben de grootste moeite om hun rijwiel er weer uit te halen.”

Quote

Mensen kunnen de stalling niet in om hun fiets te pakken.”

Buschauffeur van Arriva.

Het fietsprobleem gaat inmiddels zijn vierde jaar in. Al vanaf de opening van het busstation in 2015 is de fietsoverlast bekend. Tientallen reizigers maken geen gebruik van de fietsenstalling, maar parkeren hun tweewieler ‘lekker makkelijk’ pal voor de ingang van de fietsenrekken. ,,Sinds de grote vakantie is het helemaal bar en boos", zegt een geïrriteerde buschauffeur. ,,Mensen kunnen de stalling niet in om hun fiets te pakken. Het staat zo vol dat je niet eens onder de overkapping kunt schuilen als het regent. Het is een puinhoop.”

De bovenste rekken staan grotendeels leeg

De tweelaagse stalling biedt ruimte voor driehonderd fietsen en dat zou volgens de gemeente voldoende moeten zijn. Probleem is dat veel mensen hun fiets niet op kunnen of willen tillen, zodat hij op de tweede laag kan staan. De bovenste rekken staan dan ook grotendeels leeg.

Geen vooruitgang

Het Oosterhoutse gemeentebestuur heeft een fietsparkeerverbod buiten de stalling ingesteld en af en toe wordt er gehandhaafd. Volgens de buschauffeurs worden er vooral verbale waarschuwingen gegeven, maar wordt er niet echt opgetreden. ,,Wij constateren geen vooruitgang", aldus een chauffeur van Arriva. 

Het is niet bekend of de gemeente aan oplossingen werkt. Op de vragen van BN DeStem is tot nu toe geen antwoord gekomen. 

  1. Duitse natuurbeschermers boos: Nederland vist zalm weg die nu eindelijk door Haringvliet kan
    PREMIUM

    Duitse natuurbe­scher­mers boos: Nederland vist zalm weg die nu eindelijk door Haring­vliet kan

    De opening van de Haringvlietsluizen moest het sluitstuk zijn van een enorme operatie om de zalm, paling en steur weer terug te krijgen in de Europese rivieren. Maar Duitse, Zwitserse en Franse natuurorganisaties slaan vandaag in Den Haag alarm: de miljoenen zalmen die zij uitzetten in de Rijn om de visstanden te herstellen, zwemmen pal voor de dam in de netten van Nederlandse vissers.