Feest in de Klappeijstraat.
Volledig scherm
Feest in de Klappeijstraat. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Fellere verlichting tijdens opstootjes carnaval

OOSTERHOUT - Als het tijdens carnaval onrustig is in de Klappeijstraat dan kunnen boa's en politieagenten via een app de straatverlichting harder laten branden. Met een druk op de knop worden de lichten feller als er bijvoorbeeld een opstootje is. 

‘Door de verlichting te verhogen, krijg je beter zicht op de omgeving en de aanwezige mensen', zo verwacht de gemeentewoordvoerder. ‘Daarnaast vermindert de criminaliteit, doordat er meer toezicht is op potentiële daders'. De gemeente hoopt op deze manier de veiligheid te vergroten.

Technische storing

Wethouder Robin van der Helm: ,,Wij sluiten aan bij een proef waarbij licht op een nieuwe manier wordt gebruikt.” Oosterhout begint met de proef van een jaar in de Klappeijstraat en op de Markt. Door een technische storing werkt de app tijdelijk alleen in de Klappeijstraat. De app heet interact light override. Oosterhout is de tweede gemeente in Nederland die de app inzet.

Smart ledlampen

Volgens de gemeentewoordvoerder bestaat de straatverlichting in de Klappeijstraat uit zogeheten smart ledlampen. ,,Deze lampen kunnen via een computer in het stadhuis bediend worden. Sinds kort kan het ook via deze app. Boa's en agenten die surveilleren kunnen de lichten meteen hoger draaien, maar het kan ook gebeuren vanuit de controlekamer waar observanten van het cameratoezicht zitten.” De observanten houden de boel 's avonds en 's nachts continu in de gaten.