Volledig scherm
Ingrid Rademakers won de wedstrijd voor 'Ezelsbruggetje van het jaar'. © Edwin Wiekens/Pix4Profs

'Ezelsbruggetje van het jaar' komt van docente basisschool Oosterhout

OOSTERHOUT - Wat is in een grafiek de y-as en wat is de x-as? Dat konden leerlingen van Ingrid Rademakers, docent op basisschool De Touwbaan in Oosterhout, maar moeilijk onthouden. De juf vond dé oplossing. Een ezelsbruggetje: als je een ei tegen de muur gooit, loopt de smurrie naar beneden. Dus loopt de y-as verticaal en de x-as horizontaal.

Haar 'hulpmiddel' werd verkozen tot het 'ezelsbruggetje van het jaar' in een verkiezing van het online leerplatform Squla. Dinsdagochtend kreeg de docent uit handen van Squla en de Oosterhoutse wethouder Robin van der Helm de eerste poster met het ezelsbruggetje. Deze posters hangen inmiddels ook op billboards door heel Oosterhout.

De leerkracht heeft het bruggetje niet helemaal zelf bedacht, bekent ze. Rademakers: "Omdat de klas het lastig vond de assen van elkaar te onderscheiden, ben ik op internet gaan zoeken naar een bruggetje. Ik kwam uit bij 'het ei'. Simpel én de leerlingen moesten erom lachen. Toevallig werd toen net de verkiezing gelanceerd. Heel spontaan heb ik 'm ingezonden."

Rademakers gebruikt niet structureel ezelsbruggetjes in haar lessen. "Ik vind het vooral leuk als kinderen zelf met trucjes komen om informatie beter te onthouden. Als het vanuit henzelf komt, werkt het vaak beter. Alle ezelsbruggetjes hangen we op in de klas." Deze posters worden nu dus vergezeld door 'het ei'.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement