Volledig scherm
© Thinkstock

Extreem agressieve Marcin W. krijgt twee jaar en tbs

RIJSWIJK/BREDA - De rechtbank in Breda noemde het gedrag van Marcin W. donderdag extreem agressief en legde twee jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging op. Zijn meest aangrijpende misdrijf was een steekpartij, waarbij hij een huisgenoot in de nek stak in Rijswijk (gemeente Altena).

Quote

Vanuit het niets stak W. de man in zijn nek

Die steekpartij gebeurde totaal uit het niets, op 11 april vorig jaar. 'Eng en ernstig', noemde de officier van justitie het twee weken geleden ook al. Slachtoffer Albert en Marcin woonden al een tijdje samen in een huis met meerdere arbeidsmigranten. Ze hadden nog nooit problemen met elkaar gehad. Vanuit het niets stak W. de man in zijn nek. 

Toen Albert vluchtte, ging W. erachteraan. 'I want to kill him!', gilde hij, ‘ik wil hem dood’. Dat lukte niet, maar toen de politie aankwam zat het slachtoffer in een enorme plas bloed.

Mishandelingen 

Behalve voor die steekpartij is Marcin W. voor nog een serie aan mishandelingen veroordeeld. Hij sloeg twee mannen op een parkeerplaats bij een bouwmarkt en ook in de gevangenis mishandelde hij medewerkers.

De man is uitvoerig onderzocht. Hij is psychotisch, oordeelden vier gedragsdeskundigen. Ze adviseerden allemaal tbs. Als hij onbehandeld weer vrij zou komen, zou hij toch meteen weer de fout in gaan, stelden ze. W. wilde zelf ook worden behandeld.

De straf is identiek aan de eis van het Openbaar Ministerie.