Expositie Vrijheid in kunst geeft vorm aan 75 jaar vrijheid: 'De herinneringen van de jaren 40-45 komen nu weer boven’

VideoRIJEN - Vrolijke, emotionele en confronterende schilderijen, foto's en ruimtelijke objecten sieren sinds zaterdag de lange corridor van Woonzorgcentrum Vita in Rijen. 

In het kader van 75 jaar vrijheid Gilze en Rijen vertaalden lokale kunstenaars op verzoek van de KunstCommissie en Stichting Cultuurplaats het thema vrijheid in een vijftigtal kunstwerken.

Jeugdburgemeester Björn Storm opende de expositie 'Vrijheid in kunst' samen met het echtpaar Nettie (83) en Antoon Seelen (87), die tijdens de Tweede Wereldoorlog dezelfde leeftijd hadden als Björn nu.

Quote

Ik heb de Dolle Dinsdag meegemaakt

Antoon Seelen

Hoewel met het verstrijken van de tijd de meeste herinneringen aan de oorlog zijn vervaagd, werkt de expositie als een trigger op Antoon Seelen: ,,Er gaat wel iets door me heen. De herinneringen van de jaren 40-45 komen nu weer boven. Ik heb de Dolle Dinsdag meegemaakt", aldus de geboren en getogen Rijenaar over 5 september 1944, de dag waarop geruchten de ronde deden dat geallieerden in aantocht waren en Duitsers zich in alle haast uit de voeten maakten. 

Tekst gaat verder na de foto

Volledig scherm
De expositie is geopend door een bewoner van VITA die de bevrijding heeft meegemaakt en door jeugdburgemeester Bjorn Storm. © Pix4Profs / Jan Stads

Gedachte over vrijheid

"Ik woonde toen tegenover het station. Door een wegafsluiting in de Hoofdstraat moest de hele terugtocht van de Duitsers door de Laagstraat. Een bracht zelfs een koe mee en die heeft hij achtergelaten bij een boer", zegt Seelen lachend.

Terwijl bezoekers onder het genot van een bruisende versnapering langs de kunstwerken struinen, heeft ook de jeugdburgemeester, achtstegroeper op KBS St. Anna in Molenschot, zo zijn gedachte over vrijheid: “Voor mij betekent vrijheid alles. Heel veel mensen denken er niet over na, dat ze vrijheid hebben. Maar zonder het verzet en alle mensen die daaraan mee hebben geholpen, had ik hier nu niet gestaan."

Quote

Voor mij betekent vrijheid alles

De expositie zal vanaf 7 maart te zien zijn in zorgcentrum St. Franciscus in Gilze. Volgens Mark Tittulaer, coördinator kunsteducatie en cultuurparticipatie bij Stichting Cultuurplaats, zijn beide locaties een bewuste keuze. "De bewoners van deze zorgcentra hebben de oorlog en de bevrijding meegemaakt. Om oud en jong te koppelen leek het ons leuk om de expositie samen door een bewoner en de jeugdburgemeester te laten openen."