Volledig scherm
Een kar met paard, hier in de Hoogstraat in Oosterhout, hoorde vroeger bij het gewone straatbeeld.

Expositie in gemeentehuis Oosterhout over het oude Boerenleven

Een tentoonstelling van ruim 250 foto's. Heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout wil zo vooral de jeugd kennis laten maken met het boerenleven, zoals dat vroeger in Oosterhout floreerde.

OOSTERHOUT - Kort na de Tweede Wereldoorlog was Oosterhout een kleine provincieplaats in Noord-Brabant, waar de bewoners hoofdzakelijk leefden van wat land en vee hen brachten. Het is dát boerenleven, met alle bedrijvigheid eromheen, dat heemkundekring De Heerlijkheid Oosterhout nu in een uitgebreide foto-expositie wil tonen.

"Niet alleen het boerenleven, maar ook de melkfabriek, de zuivelfabriek, de vijf molens die de gemeente Oosterhout ooit rijk was, de margarinefabriek van Verschure. Kortom: alles wat maar met het boerenbedrijf te maken had, komt in de tentoonstelling naar voren", legt Nico Bekers van de heemkundekring uit. Hij heeft een belangrijk aandeel in de expositie en is schrijver/samensteller van de twee boeken die daarbij horen: Boerenleven in Oosterhout en De Oosterhoutse Tijdmachine. Het laatste gaat over de ontwikkeling van landbouw en veeteelt in Oosterhout van 3500 voor tot 1985 na Christus.

Lees meer in BN DeStem van woensdag 12 oktober