Volledig scherm
Karel van Oers uit Geertruidenberg ervaart geluidsoverlast van het transformatorstation aan de Peuzelaar. Hij is niet de enige. Diverse buurtbewoners hebben in het verleden geklaagd over het brommende geluid. foto rené schotanus/pix4profs

Ergernis over geluid transformatorstation Geertruidenberg: 'Je slaapt niet'

GEERTRUIDENBERG - Alsof je een helikopter in de verte hoort ronken. Aanhoudend is het te horen, het brommende geluid. "En er is niks tegen te doen", zucht Karel van Oers. "Je kunt de rolluiken dicht doen, maar het komt gewoon in huis."

De lage, brommende toon komt van het transformatorstation vlak buiten Geertruidenberg aan de Peuzelaar. Van Oers woont in de Ravelijn, aan de uiterste rand van de vestingstad en dus op slechts enkele honderden meters van het station, dat een rol speelt bij het transport van elektriciteit.

"Vooral in de avonden en in de weekenden hebben we er last van. Je slaapt niet. Het is niet om te doen, zeker als de wind uit het zuidwesten komt en richting de huizen staat. Een continu geluid van 56 decibel is niet fijn."

Buurtbewoners klaagden de afgelopen jaren regelmatig bij TenneT of de gemeente. Eind vorig jaar deed netbeheerder TenneT de toezegging 'op korte termijn' met maatregelen te komen. Tot op heden is er niets gebeurd.

Bij de gemeente Geertruidenberg is het probleem bekend. Alleen al het afgelopen jaar werd tenminste vier keer een overschrijding van de geluidsnorm vastgesteld. "We hebben TenneT eerder verzocht om maatregelen te nemen", reageren burgemeester Willemijn van Hees en wethouder Kevin van Oort.

"Hoewel de kwestie de aandacht heeft van TenneT, hebben we moeten constateren dat er geen of niet afdoende maatregelen zijn getroffen om geluidsoverschrijding te voorkomen. Gezien een eerdere waarschuwing en met oog op hinder die omwonenden ervaren, heeft de gemeente een voornemen tot last onder dwangsom opgelegd."

De deadline voor die last onder dwangsom is 1 februari 2017. Als TenneT dan nog geen oplossing heeft, kan de gemeente een boete opleggen van 50.000 euro per overtreding. De boetepot kan oplopen tot maximaal 250.000 euro.

Lees dinsdag meer over de overlast in BN DeStem