De Sint Paulusabdij. foto Johan Wouters/het fotoburo
Volledig scherm
De Sint Paulusabdij. foto Johan Wouters/het fotoburo

Energiescan voor kloosters Heilige Driehoek

OOSTERHOUT - De drie kloosters in de Heilige Driehoek en de zuivelboerderij ondergaan binnenkort een energiescan. Daarbij wordt gekeken naar de staat van de gebouwen en het energiegebruik. Dat moet leiden tot verbeteringen voor de Paulusabdij, Sint-Catharinadal en de Onze Lieve Vrouwe Abdij. 

De scan wordt uitgevoerd op woensdag 9 en donderdag 10 oktober, tijdens de week van de duurzaamheid. De kloosters en zuivelboerderij krijgen steun van de gemeente Oosterhout en provincie, die de kosten (11.000 euro) delen. ,,De kloosters zijn een belangrijk onderdeel van monumentaal Oosterhout om te behouden voor de toekomst”, zo laat de gemeente weten. 

Monumentale panden zijn vaak iets minder duurzaam ingericht. ,,Ze  zijn over het algemeen niet geïsoleerd en niet voorzien van zonnepanelen”, aldus de gemeentewoordvoerster.  Achterliggende gedachte is om in 2050 klimaatneutraal te zijn.  ,,Voor Oosterhout draagt dit project bij aan de doelstellingen om klimaatneutraal te worden en de CO2-uitstoot te verminderen. De provincie heeft de ambitie om de geschiedenis van Brabant door te geven aan volgende generaties. Deze geschiedenis is vastgelegd in monumenten. Voor de instandhouding van monumenten is het noodzakelijk om mee te gaan in de energietransitie en de hoge energiekosten onder controle te krijgen.”