Volledig scherm
Pim de Ridder van Traais Energie Collectief. © Johan Wouters

Energieproject TEC in Terheijden kan al dit jaar van start gaan

TEC kan dit jaar al aanvangen om Terheijden energieneutraal te maken. Dat bleek gisteravond tijdens de eerste informatieavond in de Sint Antonius-abtkerk, waar bewoners hun vragen konden stellen.

Niet opgelegd door de overheid, maar een initiatief dat vanuit de burgers komt. Het aardgasvrij maken van het centrum van Terheijden staat, na een overheidssubsidie van 3,4 miljoen euro, nu echt op het punt van beginnen. De eerste schop gaat dit jaar de grond in.

Puzzelbad

Begonnen wordt met de warmtevoorziening van het Puzzelbad, dat met een buis in contact komt met de gymzaal. Die buizen gaan ook de 334 huishoudens in het centrum van Terheijden bedienen. Na carnaval gaan de Hoofdstraat, Raadhuisstraat en Molenstraat open. Dat zou sowieso al gebeuren, het Traais Energie Collectief (TEC) kan simpelweg gebruik maken van deze werkzaamheden.

Windmolen

Het TEC wil graag dat er letterlijk Terheijdense stroom wordt opgewekt. ,,Dat doen we met projecten, die één voor één tot stand komen", legt Pim de Ridder uit. ,,Zo krijgt het TEC een eigen windmolen op Windpark Zonzeel, waarmee heel Terheijden van stroom kan worden voorzien. ,,En deze stroom komt in onze eigen energiefabriek en wordt vanuit daar verspreid. De enige tussenkomst van de energiemaatschappij is de levering aan huishoudens."