Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Eis 6 jaar voor poging tot moord; Dongense riep 'hij moet dood'

BREDA / TILBURG -,,U schrikt van de eis hè?'', merkte de rechter in Breda op. De vrouw was inderdaad geschrokken. ,,Dat ik door een paniekaanval 6 jaar moet zitten. Dan wil ik euthanasie plegen'', zei ze. 

Het tekent de 22-jarige getroubleerde vrouw, die op 2 juli met een mes op de overbuurman van haar vriendje afstormde in de Outshoornstraat in Tilburg.

Huilen

Volgens officier van justitie Pauline Lanslots maakte de Dongense zich schuldig aan een poging moord. De depressieve vrouw - borderline, verslaafd geweest aan alcohol, cocaïne en met een 'gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens' - barstte in hard huilen uit toen ze na de rechtszitting bij haar ouders in de armen kroop, vlak voor ze door de parketpolitie weer werd meegenomen naar de gevangenis.

Het incident begint al de avond ervoor. Haar vriendje richt tijdens een feestje vernielingen aan bij de overbuurman. Daar wordt hij voor opgepakt door de politie. Daarna zou de overbuurman zich naar binnen hebben gedrongen in de woning waar de 22-jarige nog altijd verblijft. Hij zou de vrouw hebben toegebeten dat haar vriend zou moeten betalen en dat hij haar anders zou verkrachten. 

Quote

'Hij moet dood, hij moet dood', schreeuwt ze.

22-jarige verdachte

'Hij moet dood'

De vrouw pakt de volgende dag een paar messen. Eén ervan steekt ze onder haar broeksband. ,,Als ik hem zie, steek ik hem neer', zegt ze nog tegen een huisgenoot. Ze gaat in de deuropening staan en als ze de overbuurman buiten op de stoep ziet, springen de stoppen. Ze houdt het mes in de lucht en rent in zijn richting. 'Hij moet dood, hij moet dood', schreeuwt ze.

Oplettende buren schieten net op tijd te hulp. Zij grijpen de frêle blondine vlak voor die zich op de overbuurman kan storten. De vrouw komt niet bij zinnen. Zelfs nadat ze is opgepakt zegt ze in de arrestantenwagen nog letterlijk: ,,Die vent had hartstikke dood moeten zijn.'' En ook bij de onderzoeksrechter een paar dagen later roept ze nog dergelijke dingen.

Behandeld

De vrouw wil graag behandeld worden aan al haar talloze problemen. Op de vraag van de rechter waaraan ze zou willen worden behandeld, zei ze gisteren: ,,Het maakt me niet uit, als het maar beter gaat.'' Een psycholoog achtte de vrouw verminderd toerekeningsvatbaar. 

Officier van justitie Pauline Lanslots zei dat ze zich ,,niet wilde laten leiden door de tragiek in het leven van het meisje. Haar doel was weloverwogen. Ja, ze heeft veel meegemaakt en dat is bijzonder triest. Daarom is ze ook zo gevaarlijk.'' Vanwege de verminderde toerekenbaarheid eiste ze geen tien jaar. 

De rechter doet 26 oktober uitspraak.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement