Volledig scherm
ANP Photo

Eigenaar Efendi Auto's in Oosterhout stapt naar Europees Hof

OOSTERHOUT - Het beleid van crimefightende burgemeesters die panden en bedrijven tijdelijk sluiten als daar drugs zijn gevonden, is vaak in strijd met het internationale Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat betogen de Oosterhoutse garagehouder Efendi Kaya en zijn advocaat Ejder Köse.

Het tweetal stapt naar het Europees Hof om het wetsartikel te laten toetsen waarop de bevoegdheid van de burgemeesters stoelt, 13 b uit de Opiumwet. „Daar komt steeds meer kritiek op. Het artikel is bedoeld om preventieve maatregelen te nemen, bijvoorbeeld om de loop uit een drugspand te halen. Maar burgemeesters gebruiken het steeds vaker om mensen te straffen”, motiveert advocaat Köse.

Klant
Het garagebedrijf van zijn cliënt Kaya werd eind vorig jaar voor zes maanden gesloten door de burgemeester van Oosterhout. Dat gebeurde nadat de politie in een auto op het bedrijfsterrein een ‘handelsvoorraad hennep’ had gevonden. Volgens de garagehouder staat vast dat de drugs niet van hem waren. „Dat spul lag in een auto die een klant had neergezet voor reparatie. Die klant heeft de politie ook verteld dat het zijn auto en drugs waren. Ik word dus niet vervolgd of gestraft door justitie. Maar nu heeft de gemeente dat gedaan door mijn zaak een half jaar te sluiten. Terwijl mij niets valt te verwijten.”

De garagist protesteerde vorig jaar vergeefs bij de gemeentelijke beroepscommissie tegen de ‘oneerlijke maatregel’. De financiële bedrijfsschade is volgens de eigenaar groot, ‘de reputatieschade nog groter’. „We zijn inmiddels weer open, maar zakelijke relaties hebben in de media gelezen over dat zogenaamde drugspand.” Kaya vecht de sluiting nu aan voor de Bredase rechtbank, met de bedoeling er een principezaak van te maken voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: „Ik wil dat mijn naam wordt gezuiverd.”

Verantwoordelijk
Op zitting stelde de gemeente Oosterhout vorige maand dat de burgemeester een pand of perceel wettelijk mag sluiten, ook al zijn de drugs niet van de eigenaar: „De eigenaar blijft volgens de wet te allen tijde verantwoordelijk.”

Advocaat Köse hekelt deze denk- en handelwijze. Hij spreekt van een fout in de wet. Köse vindt ook dat de burgemeester niet consequent handelt: „Want sluit hij de bibliotheek of het gemeentehuis ook als daar een bezoeker wordt aangehouden met tien gram wiet in zijn broekzak?”

'Nietszeggende vermoedens'
​Het extra argument van de gemeente dat volgens de politie de zoon van Kaya mogelijk wel iets met de drugs te maken heeft, noemt Köse ‘los zand’: „Dat zijn louter nietszeggende vermoedens, er is geen enkel bewijs voor en evenmin is de zoon hiervoor door politie of justitie aangesproken” De rechtbank doet deze maand uitspraak.

Vorige maand floot de rechtbank in Breda de Roosendaalse burgemeester Jacques Niederer in een soortgelijke zaak terug. Hij wilde twee panden waarin drugs waren gevonden een jaar op slot doen. De rechter vindt die periode te lang, waardoor de bestuursmaatregel een straffend karakter krijgt. Ook elders in Nederland zijn bestuurders om deze reden terug gefloten.