Volledig scherm
Het zonnepark op Ticherijt wordt negen voetbalvelden groot en telt 40.000 zonnepanelen. De weg rechts betreft de Vierbundersweg die over het Wilhelminakanaal gaat. © Gemeente Dongen

Eerste zonnepark Dongen ‘over ruim een jaar klaar’

DONGEN - Over ruim een jaar staat op het Dongense industrieterrein Tichelrijt het eerste van de twee grote zonneparken die in de gemeente gerealiseerd worden. Het park wordt negen voetbalvelden groot en bestaat uit 40.000 zonnepanelen.

Dat zei Anton Euren van de lokale energiecorporatie Energie Dongen vandaag tijdens een persgesprek in het gemeentehuis van Dongen. Euren: ,,Dit park gaat groene stroom leveren aan zeker 1.800 huishoudens in Dongen. Maar dat aantal kan in principe uitgebreid worden tot 3.600.’’

Groen

Het park komt in de oksel van de Vierbundersweg die over het Wilhelminakanaal gaat (zie graphic). Volgens de gemeente Dongen wordt beide parken ‘landschappelijk ingepast’. Zowel het park op Tichelrijt als het zonnepark dat op De Wildert komt, zal door groen omzoomd worden. De omgeving van De Wildert maakt deel uit van een ecologische groene zone die de provincie wil creëeren tussen de Loonse en Drunense Duinen en de Boswachterij Dorst.

De groene stroom van Tichelrijt is vooral bedoeld voor particulieren en kleine ondernemers. Zij kunnen in het project investeren en krijgen daarvoor een rendements- en belastingvoordeel terug. ,,Over negen jaar kun je uit de kosten zijn en vanaf dat moment ga je erop verdienen’’, aldus Euren. 

Wildert

Het park op De Wildert zal hoogstwaarschijnlijk vooral stroom leveren aan de bedrijven Coca-Cola en bottelaar Ardagh. Het park wordt twaalf hectare groot (Tichelrijt beslaat tien hectare). Energiebedrijf Eneco heeft samen met Kondor Wessels Projectontwikkeling BV eerder al een omgevingsvergunning aangevraagd voor dit project.

Donderdag werd bekend dat er voor de zonneparken ruim 31 miljoen euro subsidie beschikbaar wordt gesteld door de landelijke overheid. Een enorm subsidiebedrag dat voor de gemeente Dongen en energiebedrijf Eneco cruciaal was voor het uitvoeren van de twee duurzaamheidsprojecten.