Volledig scherm
PREMIUM
Schrijfster Janny Lock in 2001 voor haar Noorse woning in Raamsdonksveer. In 2010 werd de woning gedemonteerd, in 2014 werd het huis opgebouwd in het Openluchtmuseum Arnhem. © Ingrid Bertens

Echte geschenken na de Watersnoodramp

Na de Ramp van 1953 kregen getroffen regio's Scandinavische en Oostenrijkse houten huizen cadeau. Er staan er nog, maar steeds minder. Janny Lock schreef er een boek over: Woningen geschonken na de watersnoodramp. 

Nog altijd roepen de geschenkwoningen warme gevoelens op. Na de watersnoodramp van 1 februari 1953 verkeerden grote delen van zuid-west Nederland ook na de droogmaking in een staat van ontreddering. Alles kapot, alles verdwenen. Dat vooral de Scandinavische landen vrijwel meteen groothartig nieuwe houten huizen beschikbaar stelden, bracht vreugde en nieuwe hoop.

  1. Transgender Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discriminatie en onbegrip’
    PREMIUM

    Transgen­der Jo enny Vosman uit Dussen wil anderen helpen: ‘Er is nog veel discrimina­tie en onbegrip’

    DUSSEN - Het zijn de woorden van een stoere vrouw, die op haar derde al wist dat er iets niet klopte. Want: geboren als een jongetje. ,,Heel basaal, er zat iets tussen mijn benen dat daar niet hoorde. Ik vond dat ding verschrikkelijk, het paste niet bij mij. Autootjes, treintjes, lego, ik liet het allemaal links liggen. In plaats daarvan speelde ik met barbies, vlechtte en kamde hun haartjes. Urenlang.”