Volledig scherm
2016-09-27 10:32:47 MEDEMBLIK - De windmolens van windpark Lely worden verwijderd door de NUON. ANP JERRY LAMPEN © anp

Drimmelen vreest extra 'Bredase' windmolens

DRIMMELEN/LAGE ZWALUWE Windmolens nabij knooppunt Zonzeel en ten westen van Lage Zwaluwe. Dat zijn grofweg de twee 'meest aannemelijke' locaties op het grondgebied van Drimmelen voor de plaatsing van windmolens, zegt wethouder Hans Kuijpers over de opinieraad donderdagavond in het gemeentehuis. 

Met drie windmolens bij Zonzeel, waar eerder over werd gesproken, 'redt' Drimmelen het niet. Om met de vier gemeentes langs de A16 de 100 MW te halen wordt dat mogelijk het dubbele aantal.Drimmelen maakt zich, net als Moerdijk, sterk voor een evenredige verdeling van de windmolens over de vier betrokken gemeentes. Maar Breda kan een spaak in het wiel steken als het gaat om de milieueffecten. Niet alleen heeft de stad meer bebouwing langs A16  (geluidsnorm), er liggen daar twee gebieden met een'unieke structuur': Trippelenberg en Weimeren-Rooskensdonk. 

Waarschuwing

Hou je die landschapsstructuren vrij dan zou dat kunnen betekenen dat er meer windmolens in Drimmelen geplaatst worden. ,,Daar dient nog steeds rekening mee gehouden te worden." Het college waarschuwt daarvoor en vindt dat er dan naar beschikbare ruimte binnen Breda moet worden. ,,Eerst een evenredige verdeling en dan pas kijken naar de milieu-effecten", vindt Drimmelen.

Op tafel liggen nu 11 voorkeursvarianten in een straal van 1 kilometer langs de A16. Drimmelen heeft voorkeur voor de opties 4 en 6, die respectievelijk uitgaan van vier en zes windmolens op het grondgebied van Drimmelen. Daarna resten de opties 2 (5 turbines) en 3 (4 turbines). Kuijpers: ,,In een later stadium wordt er een mix gemaakt van plekken en aantallen om tot een een optimale variant te komen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement